logo-web-2_Tekengebied 1

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

Balans: een van de vijf waarden bij Netropolix

Aïda Sels en Jeroen Cuppens

Binnen Netropolix staan er vijf waarden centraal. Een van die vijf is ‘balans’. Om te kijken hoe deze waarde wordt geïmplementeerd in de dagelijkse werking van het bedrijf en hoe het wordt ervaren bij de medewerkers, interviewden we chief happiness officer Aïda en software developer Jeroen.

“NX creëert een context waarin de flexibiliteit tussen de werkomgeving en de privésfeer oprecht en wederzijds is.” Kunnen jullie hiervan voorbeelden geven?

Jeroen: “Stel dat er iets is met mijn kinderen en ik onverwacht naar huis moet vertrekken, dan is dat nooit een probleem. In die elf jaar dat ik hier aan de slag ben, heeft dat nog nooit een probleem gevormd. Ik denk zelfs dat dat nog nooit voor iemand van de collega’s een echt obstakel is geweest. Alles hieromtrent is bespreekbaar.”

 

Aïda: “Ja, inderdaad. Je kan binnen Netropolix de werk-privébalans echt behouden. Voor de onverwachte dingen, maar ook voor geplande zaken kan iedereen zijn agenda schikken en plannen zodat je privéleven er perfect in past. Daarnaast wordt balans nagestreefd door de positieve werksfeer die er bij Netropolix hangt. Er is een goede balans tussen ‘het moet nu ernstig zijn’ of ‘er kan gelachen worden’.”

 

“Mocht er geen directe oplossing zijn, dan wordt er wel altijd naar een gulden middenweg gezocht.”
Jeroen cuppens

Wat verstaan jullie zelf onder de waarde balans?

Aïda: “Balans is voor mij een heel breed begrip. Het is het flexibele, maar ook je goed voelen in alles wat je doet, waarbij er een balans is tussen de inspanning en het resultaat. Dit moet je kunnen doortrekken in alles wat je doet, in je dagelijkse Netropolixtaken.”

 

Jeroen: “Ik denk dat dat al bijna alles omvatte. Daarnaast is balans voor mij ook het bespreekbaar maken en zijn van dingen. Zoals ik daarjuist zei, zijn er nog nooit zaken geweest die ik niet zou kunnen vragen of die ik niet op tafel kan leggen. En mocht er geen directe oplossing zijn, dan wordt er wel altijd naar een gulden middenweg gezocht, samen met de leidinggevende.”

 

Aïda: “Inderdaad, een balans in de relaties met de mensen in je team, maar ook buiten je team en met je leidinggevenden horen er eveneens bij.”

Hoe ervaar jij balans in je dagelijkse bezigheid

Jeroen: “Ik ervaar balans niet per se enkel als het gegeven ‘werk-privé’, maar ook in gesprekken. Je merkt dat wanneer je spreekt met collega’s of leidinggevenden, dat dat niet altijd werk gerelateerd is. Je moet ook kunnen ‘chitchatten’ met elkaar, en daarbij wordt er niet enkel gekeken naar jou als medewerker, maar ook als persoon. Dat is balans.”

 

Aïda: “Het is ook mooi dat er over ‘werk-privébalans’ wordt gesproken en niet over ‘work-life balance’. In mijn beleving lijkt het anders alsof je niet mag leven terwijl je werkt, of niet mag werken terwijl je leeft. Die twee kunnen wel effectief samengaan en hoeven niet gescheiden te worden.

 

Ik ben dan ook nog nooit naar het werk gekomen zonder dat mijn persoon aangesproken wordt. Het luchtige komt altijd aan bod.”

 

“Het is mooi dat er over ‘werk-privébalans’ wordt gesproken en niet over ‘work-life balance’. In mijn beleving lijkt het anders alsof je niet mag leven terwijl je werkt.”
Aïda sels

 

Hoe passen jullie balans voor jezelf toe

Jeroen: “Ik pas sowieso flexwerk toe om druk verkeer te vermijden. We zitten gevestigd tegenover Thomas More. Tijdens de schoolperiodes durft het ’s ochtends wel eens wat drukker te zijn. Dan is half negen niet ideaal om aan te komen. Ik vertrek wat later om niet te moeten aanschuiven. Zo kan ik mijn tijd efficiënter gebruiken en indelen.”

 

Aïda: “Ik doe juist het omgekeerde. Ik vertrek vroeger om het druk verkeer te vermijden. Ik plan daarnaast heel bewust flexmomenten in om het reilen en zeilen binnen mijn gezin onder controle te houden. Om voor mezelf persoonlijk balans te behouden, blokkeer ik enkele focusmomenten in mijn agenda. Die momenten leg ik voornamelijk vast wanneer ik thuiswerk om me optimaal te concentreren. Zo kan ik focus-, flex- en meetingtijden combineren om de ideale balans te bekomen.”

Zijn er nog zaken die je belangrijk vindt om te vermelden over deze waarde

Jeroen: “Ik werk al elf jaar bij Netropolix dus ik kan niet vergelijken met de balans in andere bedrijven. Ik kan wel vergelijken met vroeger en nu. En op die tijd is er heel wat veranderd. Vroeger was er geen thuis- of flexwerk, dus Netropolix heeft een mooie evolutie gemaakt.”

 

Aïda: “Ik denk vanuit HR dat er echt aandacht besteed wordt aan energiegevers en -nemers binnen de functies. Mensen die we aantrekken, komen op de juiste plaats terecht en de mensen die hier al even werken, vinden het laagdrempelig genoeg om het aan te kaarten, mocht er iets niet goed aanvoelen.”

EvelienHendrickx

Evelien Hendrickx   

Match Maker   

 

 

 

 

 

INSCHRIJVEN OP ONZE BLOGS?

 

HET KAN!

 

andere blogs, persberichten en events

Data

Van buikgevoel naar gestructureerde rapportage

Leg verbanden en stuur bedrijfsprocessen bij dankzij de juiste cijfers.

Security

Met deze 4 tips ben jij phishers te slim af!

Ken jij al dé vier factoren waarop je moet letten bij phishing?

Netropolix

Netropolix wint Voka Lokaal Award 2021

Met deze prijs plaatst het IT-bedrijf zich rechtstreeks voor de Prijs Ondernemen

Netropolix

XsolveIT en Netropolix slaan de handen in elkaar

Printspecialist XsolveIT en Netropolix maken partnership officieel.

Netropolix

6 goede redenen om te stemmen op Netropolix

Bracht jij jouw stem al uit voor de Prijs Ondernemen? Ontdek 6 goede redenen.

Innovatie

Waarom wij klaar zijn voor Windows 11!

Windows 11 werd onlangs aangekondigd: wat is de impact hiervan op jouw toestel?

Visie

Solliciteer en word beloond met quality time

Gedurende de maand oktober beloont Netropolix elke sollicitant met vrije tijd.

Netropolix

5 keer goud, 2 keer zilver voor Netropolix

Netropolix behaalde een vijfde Gold Competency van Microsoft!