Netropolix Logo

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

Virtualisatie van jouw IT-infrastructuur

Vroeger gingen we allemaal met servers aan de slag, maar die kosten kunnen helaas snel oplopen. Daarnaast moet je er heel wat ruimte voor voorzien. Dankzij de opkomst van virtualisatie en de bijhorende software, kan je meerdere virtuele machines laten draaien op slechts één fysieke server. Wij vertellen je hoe.

Wat is virtualisatie?

Letterlijk genomen is virtualisatie uiteraard het transformeren van een fysiek, tastbaar iets naar een virtuele versie ervan. Er wordt dus een extra, niet tastbare, laag gelegd op bestaande hardware met virtualisatiesoftware. Op die manier wordt er een virtuele omgeving gemaakt.

Virtualiseren: hoe gaat dat in z'n werk?

Jaren geleden kocht je een server aan waarop één besturingssysteem draaide met bijhorende apps. Wilde je graag met andere besturingssystemen werken? Dan moest je extra hardware aankopen. Dankzij de komst van virtualisatiesoftware is dat niet meer nodig. Je legt eenvoudigweg een extra laag bovenop de server die zorgt voor een scheiding tussen infrastructuur en apps.

 

De extra laag zorgt er op die manier voor dat er een virtuele versie wordt gemaakt van wat er draait. Dit is de virtuele machine. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende besturingssystemen naast elkaar laten draaien op slechts één stuk hardware. 

Waarvoor dient virtualisatie?

Maar waarom zou je aan de slag gaan met virtualisatiesoftware? Wij zetten het voor jou op een rijtje:

 

  • Je hebt slechts één fysieke machine nodig om meerdere virtuele machines aan de praat te krijgen.
  • Elke virtuele machine kan onafhankelijk aan de slag.
  • Workload en schaalbaarheid wordt erdoor geoptimaliseerd.
  • De infrastructuurkosten lopen minder snel op. 
  • Je moet minder ruimte voorzien voor servers.

Op welke manieren kan je virtualiseren?

Virtualiseren kan op verschillende niveaus. Zo kan je aan server virtualisatie doen, maar ook aan app en desktop virtualisatie.

Netropolix zorgt voor jouw virtualisatiesoftware

Wil jij ook kostenefficiënt aan de slag gaan met de hardware in je bedrijf? Dan helpt Netropolix je graag op weg om de virtualisatie tot een goed einde te brengen.

Ontdek de virtualisatiesoftware