Netropolix Logo

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

Dé ICT-trend van 2020: machine learning voor elke kmo

Machinelearning3.jpg

Het einde van 2019 is in zicht, dus duiken er stilaan weer eindejaarslijstjes op. Ook in de top 10 Strategische Technology van Gartner ontbreken de ICT-trends voor 2020 niet. Veel voorspellingen van die zelfverklaarde ICT-experts zijn bij de haren getrokken. Daarom presenteren we je dé trend die je echt niet mag missen: ‘automatic machine learning’, kortweg AutoML. Je hoort al jarenlang de boodschap dat bedrijven die inzetten op big data en machine learning het verschil maken tegenover hun concurrenten. Toch was het voor kmo’s niet eenvoudig om daarmee te starten.

Wat is machine learning?

Machine learning is het speelveld van de algoritmes en statistische technieken waarmee computers zelfstandig kunnen leren. Ze verwerken de data die je hen geeft en maken op die basis toekomstvoorspellingen. Zo krijg je bijvoorbeeld een accurate raming voor de verkoopcijfers van het volgende kwartaal.

 

Een ander voorbeeld? Denk aan alles wat te maken heeft met je productie, logistiek en energieverbruik. Stop je data in de intelligente machines en je krijgt suggesties voor een betere planning, minder problemen en meer efficiëntie. Bijkomend voordeel is dat die intelligente software blijft leren. Zelfs de knapste koppen kunnen niet op tegen de prognoses van machine learning.

Peperduur? Nu niet meer

Aan data geen gebrek in de Vlaamse kmo’s. Denk aan de info in je ERP-pakket, boekhoudprogramma en de talloze Excel-documenten die cruciaal zijn voor je bedrijfsvoering. Wat was dan het probleem om te starten met machine learning? De moeilijkheid zat bij de peperdure expertise die nodig was om te starten.

 

Je moest namelijk een data scientist in huis halen die eerst een datamodel voor je maakte. Noem zo’n model gerust een stappenplan voor de lerende machines zodat ze je gegevens correct verwerken. De kostprijs van zo’n data scientist ligt helaas buiten het bereik van kmo’s. Dus bleef machine learning een utopie. Tot nu!

Toegankelijk voor iedereen

Grote ICT-spelers zoals Google, Microsoft en Amazon investeerden fors in AutoML: software die de expertise van de data scientist voor iedereen toegankelijk maakt. Je laadt een Excel-bestand met je data op en traint de software om die gegevens te verwerken. Die training neemt een paar uur in beslag. Lijkt je dat lang? Weet dan dat je zonder AutoML dagenlang bezig bent met dat werk. Klaar met trainen? Dan gebruik je een tweede dataset om te testen hoe accuraat de software voorspellingen doet.

 

De kracht van machine learning wordt in 2020 toegankelijk voor iedereen. Doe er je voordeel mee! Wil je meer weten over de voordelen van lerende machines? Geef ons een seintje en we vertellen er alles over.

Netropolix is een Kempisch IT-bedrijf dat houdt van haar System Engineers en Software Developers. In tegenstelling tot de traditionele IT consultancy bedrijven, zorgt het ervoor dat medewerkers als team worden betrokken bij elk project. Netropolix gelooft er dan ook in dat mensen het verschil maken en biedt daarom meer dan de standaard IT ondersteuning.

INSCHRIJVEN OP ONZE BLOGS? HET KAN! SCHRIJF JE HIER IN.

andere blogs, persberichten en events

content-view-module.png

Visie

Netropolix is Baanbrekende Werkgever

Netropolix ondertekende het charter. Ontdek waarom.

Netropolix

Netropolix start nieuwe afdeling MS Bus Apps

Verbeter je bedrijfsprocessen met professionele ondersteuning

Netropolix

Netropolix helpt studenten met livestream TD

Studentenvereniging Atomos livestreamt Kerst TD vanuit Netropolix.

Security

5 tips om Computer Security Day te overleven

Wij geven je vijf tips om het hele jaar digitaal & veilig door te komen.

Netropolix

Waarom Netropolix De Kempenaar moet worden

Netropolix is genomineerd voor De Kempenaar 2020. Geef je stem!

Cloud

Maak je geen zorgen, maak een back-up

Je bestanden in de cloud zetten, is niet hetzelfde als een back-up.