Logo_New_2017.png

[email protected]: het belang van gezondheid op het werk

hoe netropolix twee werknemers verloor op één jaar tijd

kevin-392517 (1).jpg

Photo by Kevin

druk druk druk maar we #groeien!

Als je vandaag de dag iemand vraagt hoe het gaat is het antwoord vaak: druk druk druk. Het maakt niet uit aan wie je het vraagt, oud of jong, schoolgaand of bijna op pensioen. Niemand lijkt te ontsnappen aan het tempo dat we als moderne mensen, ouders, klanten en leveranciers elkaar opleggen.

Het is datzelfde tempo dat de 'Digital Transformation' drijft. Een begrip waar elk zichzelf respecterende marketeer u al járen te pas en te onpas mee om de oren slaat. Zoals u misschien al eerder van ons vernam, vinden wij het begrip 'Digitale Transformatie' maar niets. De vlag dekt de lading niet. Maar dat is een ander verhaal en neemt niet weg dat het bestaat, het is écht!

Want hoewel wij, Netropolix, digitale technologie als core business hebben, onsnappen wij ook niet aan het digitale transformtiefeest. Wij hebben het ook lastig. Niet zozeer met de computer, smartphone of bijhorende 4G connectie maar vooral met die andere component die mee moet : de mens. Niet alleen is het aantrekken van mensen met de juiste competenties en een passende 'attitude' al zéér moeilijk, het gelukkig houden en er voor zorgen dat iedereen zich goed blijft voelen in zijn job is zowaar nóg moeilijker. Al zeker tijdens sterk veranderende omstandigheden waar je je als bedrijf anders moet gaan organiseren om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van klanten. In een context waarin 'een job' mogelijks continu iets anders in gaat houden en levenslang leren vergt. Stilstaan is immers achteruit gaan. Het is #Groeien of gaan, zowel voor de werknemer als voor het bedrijf! Disruptie naar het schijnt! Men zegge het voort!

het 'b-woord': Jikes ( aantal werknemers -1 )

nik-shuliahin-251237.jpg

Photo by Nik Shuliahin 

Nog zo'n hippe term, maar dan in personeelsbeleid, is het 'B-woord'. Volluit schrijven doen we liever niet want hoewel niemand zeker weet wat er allemaal aanleiding toe kan zijn, is het louter vermelden misschien al genoeg. Noem ons bijgelovig! 

Ook hier bleef Netropolix niet van gespaard en moesten we afgelopen jaar een werknemer eerst tijdelijk en daarna definitief zien afhaken. Vervelend voor alle partijen want het is iets wat je 'overkomt'. Wat we tijdig moet 'detecteren'. Wat je 'moeilijk' kan begrijpen als je het nog nooit hebt meegemaakt. Jikes!

 

een flashy zitzak en een thuiswerkdag dan maar?

Hoe creeer je dan vandaag de dag als bedrijf een leuke sfeer waar mensen zich goed in voelen. Een plek waar medewerkers, van Generatie-Z tot de BabyBoomers, samenwerken, samenleven en zich vooral ook amuseren. Een werkomgeving waarin er genoeg ruimte is voor nieuwe ambities,  opleiding voor nieuwe uitdagingen maar waar toch ook vooral geld verdiend moet worden met de diensten waar we vandaag goed in zijn.

 

Interne reflectie drong zich op en al snel kwamen we toch met een aantal troeven die in ons voordeel zouden moeten spelen:

 

Locatie: De meeste medewerkers komen, net zoals onze klanten uit de Kempen. Als je er al zelf voor gekozen hebt om een theoretisch half uur van het werk te gaan wonen, kan je ons kantoor op zijn minst op datzelfde half uur bereiken. Files in de Kempen? Weinig last van.

 

Work-Life Balance: Als je het voor het eerst hoort voelt het misschien wat onwennig maar wij koesteren onze tijd op het bedrijf. Werken is immers een belangrijk deel van uw sociaal leven. Thuis werken is iets wat we niet stimuleren. We vinden net dat je thuis NIET moet werken. Onze mensen laten hun laptop 's avonds op het werk. Sterker nog, velen hebben zelfs geen laptop. Mail lezen na de uren? Dat verwachten we niet.

 

Fun: We organiseren met regelmaat leuke activiteiten. We hebben zelfs een heus feestcomité met een eigen budget. De nieuwe Star Wars gaan kijken, met alle NX gezinnen naar Planckendael of gewoon iets gaan eten, het kan allemaal.

 

Klanten: Netropolix mag werken voor mooie bedrijven voornamelijk uit onze regio: de Kempen. Een uitstekende garantie om professioneel samen te werken. Je komt elkaar immers ook in het weekend tegen bij de Colruyt en je kent altijd wel iemand van de werknemers.

 

Technologie: We werken zeer nauw samen met onze partners en proberen steeds mee te zijn met de nieuwste trends en technologiën. 

 

Nog niet overtuigd?

trainer?! WAAR IS DE COLA? ( aantal werknemers -2 )

aquachara-458327-unsplash.jpg

Photo by AQUACHARA

Eind 2016 kwam Kris aan boord als operationeel directeur. Kris is niet enkel een echte netwerk-nerd, maar ook ex-eersteklassevoetballer én trainer van Nijlen. Al snel kwam hij met uit de sportwereld gerecycleerde initiatieven. Ehm...dat is hier wel een IT firma hé!

 

Eruit gingen de softdrinks, hallo ... fruit!? En nog voor iedereen het goed en wel besefte, zaten we collectief te luisteren naar Coach Paul Van Den Bosch van Energy Lab over hoe belangrijk bewegen is voor de gezondheid. Om nog maar te zwijgen van de 'nulmeting' waarbij je conditie eens grondig getest werd.

 

Iedereen kreeg een stappenteller. Netropolix een eigen portaal met heuze challenges! Er kwamen ambassadeurs en al snel verschenen de eerste stoefferkes op de WhatsApp groep. #Strevers

 

Nu, na 6 maanden in het programma, is nagenoeg iedereen aan het bewegen. Een 10-tal collega's gaat de Ronde Van Vlaanderen aanvatten, een ander deel loopt de 10 Miles en sommigen doen beide. Het blijft toch een vreemd gezicht voor een bende IT-nerds.

 

In elk geval is dát hoe we de tweede collega zijn kwijt gespeeld in 2017. Niet dat er iemand is weg gegaan, maar we wegen collectief wel een gezonde collega minder!