laptop + slot
Cybersecurity

Hoe bescherm je jouw bedrijfsdata?

17/06/2019 - 2 min read

Hoe bewaar je prijslijsten, klantinformatie, contracten en andere waardevolle info die je in je bedrijf verzamelt? Dat is een belangrijke vraag, want dataverlies blijft een pijnpunt voor Vlaamse kmo's.

Dataverlies: een veelkoppig monster

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van dataverlies in ondernemingen? Je denkt misschien direct aan hackers die je bedrijfsgegevens stelen. Toch zijn het vooral menselijke fouten die aan de basis liggen van datalekken. Denk bijvoorbeeld aan een vertegenwoordiger die een USB-stick, smartphone of laptop kwijtspeelt met daarop de prijsinfo die je concurrenten graag ontdekken. Ook problemen met hard- en software zijn schering en inslag. Nog veel te vaak bewaren bedrijven bestanden op een verouderde server of nog erger: op de harddisks van de talloze computers in je bedrijf. Malware sluit de top 3 afransomware, spyware, wormen en Trojaanse paarden kunnen voor veel onheil zorgen, zeker als ook je back-ups besmet raken.

Data verlies doet pijn

Dataverlies kan je bedrijf flink wat schade berokkenen. Herinner je nog het voorval bij vliegtuigonderdelenproducent Asco uit Zaventem die getroffen werd door een hack. Eerst en vooral is er de financiële impact. Als je computersystemen platliggen of je data verdwenen zijn, kost het je veel tijd en moeite om alles weer te herstellen. En als je concurrenten je strategie of intellectuele gegevens kapen, gaat er nog meer kapitaal verloren.

Dan is er nog de wetgever waarmee je rekening moet houden. De GDPR is al een tijdje van kracht en die eist dat je na een eventueel datalek perfect kunt aantonen welke veiligheidsmaatregelen je had genomen om je gegevens te beschermen. Was je nalatig? Dan loop je tegenwoordig het risico op een fikse boete.

Nog erger is de reputatieschade die je oploopt als je data verliest. Die kan leiden tot een vertrouwensbreuk bij klanten, investeerders en leveranciers. Leg het maar eens uit wanneer je project- of investeringsplan voor iedereen te grabbel ligt.

Hoe dataverlies voorkomen?

Gelukkig kun je je data gemakkelijk en goed beschermen. Werken in de cloud biedt hier alvast een moderne oplossing: je data is immers vanop eender welke plaats toegankelijk. Pakketten zoals Microsoft 365 spelen hier handig op in. In het pakket zitten de welbekende Office-programma’s met daarbij al de tools die je nodig hebt voor security en het beheer van de bijbehorende computers, tablets en smartphones. Zelfs een harmonieus huwelijk tussen de cloud en je eigen servers behoort tot de mogelijkheden.

Emanuel van der Aalst

Tips en tricks om dataverlies te voorkomen?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!