logo-web-2_Tekengebied 1

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

BACK-UP: je DATA, je ALLES

Je data is het meest kostbare goed voor zowel de organisatie als voor jou persoonlijk. Het is al lang niet meer zo dat data van jouw bedrijf geconcentreerd is op één enkele plaats. Vroeger was dit ook enkel zo als de werknemers de nodige discipline hadden om zich aan de regels van het bedrijf te houden.

In een modern scenario kan cruciale bedrijfsdata zowel bij jou op de server staan, op servers van de leverancier van de software die je gebruikt of gewoon op de publieke cloud zoals bijvoorbeeld Dropbox of OneDrive. Daarom is het belangrijk om jouw situatie goed in kaart te brengen en de nodige stappen te ondernemen. Wij kunnen je daarbij helpen. We zetten alvast enkele aandachtspunten op een rij:

Geen automatische back-up

Een veelvoorkomende misvatting is dat cloudservices automatisch een back-up hebben. Dat is echter niet zo. Het klopt dat een mail of een foto die je in bijvoorbeeld Office 365 of Onedrive zet automatisch een aantal keer wordt opgeslagen door Microsoft. Als je echter die mail of file, al dan niet per ongeluk, zelf weggooit zijn deze files vaak niet terug te halen. Zeker niet als er wat tijd is over gegaan voor je er achter komt.

Niets opslaan op het bureaublad

Je zal wellicht vragen aan je medewerkers om hun werk consequent op de server op te slaan. We dagen je uit de proef op de som te nemen en eens te gaan kijken hoeveel van dit soort bureaublad-scenario's je op kantoor kan vinden. Vaak slaan mensen recent werk op op hun lokale pc. Als dit toestel stuk gaat of bijvoorbeeld door een cryptolocker getroffen zou worden, gaan er mogelijk vele werkuren verloren.

office
cluttered-desktop-screenshot

Moderne back-up oplossing

Jouw werknemers kunnen vandaag de dag waarschijnlijk ongeveer overal werken. Dit maakt dat een automatische back-up naar servers binnen het bedrijfsnetwerk niet steeds goed werken. Daarom zijn de moderne back-up oplossingen cloudgebaseerd, al dan niet met een lokale kopie, om ervoor te zorgen dat elk workstation steeds een recente back-up heeft.

We hopen dat het je natuurlijk nooit moet overkomen, maar zou je nog over jouw data beschikken na bijvoorbeeld iets desastreus als een brand? Het is vandaag de dag technologisch super simpel én bovendien niet duur om daar volmondig ja op te antwoorden. Alleen is het een kwestie van er op tijd bij stil te staan

Bedrijfsbrand
WorkAnywhere

Enkele belangrijke begrippen

RTO & RPO

Beide begrippen worden vaak gehanteerd in de context van een back-up. RTO is de afkorting van Recovery Time Objective ofwel hoe lang het duurt voor je na een probleem weer 'up and running' bent. RPO daarentegen staat voor Recovery Point Objective wat slaat op de hoeveelheid data die je jezelf permitteert te verliezen.

 

Een voorbeeldje: in het geval van een webwinkel zijn beide belangrijk, want zowel de tijd dat de webshop niet online is kost geld, maar ook het verliezen van geplaatste orders is ontoelaatbaar. Voor een back-up van een persoonlijke computer is het belangrijker dat je snel weer kan werken, maar dat je daarbij het werk verliest van het afgelopen uur is misschien niet zo'n ramp.

HA & DR

HA is de afkorting is van High Availability, wat Engels is voor hoge beschikbaarheid. Concreet komt het er vaak op neer dat men bepaalde cruciale onderdelen zal ontdubbelen zodat men niet bij het minste probleem niet meer kan werken. DR staat dan weer voor Disaster recovery wat meestal slaat op een kopie van data of toestellen op een andere fysieke locatie. Een voorbeeldje van hoe gek je het zou kunnen maken:

GeldTeveel

In bovenstaand scenario staan de files van de gebruikers op een server in het bedrijf. De harde schijven in servers worden steeds in RAID gezet wat wil zeggen dat er één of meerdere harde schijven fysiek mogen falen alvorens we data verliezen. In dit scenario staat er eenzelfde server naast, welke steeds synchroon is met de eerste om het geheel HA te maken. Zo vangen we een mogelijk falen van bijvoorbeeld de servervoeding op en behouden we een RTO en RPO van 0.

 

Dit is echter nog geen bescherming tegen bijvoorbeeld brand of diefstal in het bedrijf. Daarvoor hebben we een bijkomende, gelijkaardige unit die op een andere fysieke locatie staat. Als we deze unit enkel als synchrone back-up zouden gebruiken, behouden we een lage RPO, maar gaat onze RTO de hoogte in. Bij verlies van de gegevens in het bedrijf zouden we immers data moeten terugzetten vanuit de back-up, wat tijd vraagt. Op voorwaarde dat we over een deftige internetconnectie beschikken, kunnen we deze server ook 'High Available' configureren. Zo behouden we een lage RPO én RTO.

 

Aangezien het bovenstaande allemaal geen afdoende bescherming geeft tegen het manueel verwijderen van data (per ongeluk door een gebruiker of een cryptolocker virus) moeten we het geheel nog eens repliceren naar de publieke cloud (bv. Microsoft Azure) als back-up. Microsoft maakt op zijn beurt de bestanden redundant en indien gewenst zelfs geo-redundant op verschillende locaties minstens 800km van elkaar. In dit scenario zouden we dit doen vanuit een disaster recovery perspectief, want zowel de RTO als de RPO zijn hoog.

 

Zoals je ziet is er vandaag de dag technisch vanalles mogelijk en is het een kwestie van samen jouw back-up en disaster recovery scenario te bekijken.

 

HULP NODIG OF MEER WETEN?

Jeroen Nuytens_200x200

Jeroen Nuytens

Inside Sales

Netropolix is een Kempisch IT-bedrijf dat houdt van haar System Engineers en Software Developers. In tegenstelling tot de traditionele IT-consultancy bedrijven, zorgt het ervoor dat medewerkers als team worden betrokken bij elk project. Netropolix gelooft er dan ook in dat mensen het verschil maken en biedt daarom meer dan de standaard IT-ondersteuning.

 

 

 

 

 

INSCHRIJVEN OP ONZE BLOGS?

 

HET KAN!

 

andere blogs, persberichten en events

content-view-module

Netropolix

Netropolix wint Voka Lokaal Award 2021

Met deze prijs plaatst het IT-bedrijf zich rechtstreeks voor de Prijs Ondernemen

Data

Van buikgevoel naar gestructureerde rapportage

Leg verbanden en stuur bedrijfsprocessen bij dankzij de juiste cijfers.

Data

Data verliezen is duur

Zorg voor een feilloze business back-up!

Innovatie

Waarom wij klaar zijn voor Windows 11!

Windows 11 werd onlangs aangekondigd: wat is de impact hiervan op jouw toestel?

Security

Met deze 4 tips ben jij phishers te slim af!

Ken jij al dé vier factoren waarop je moet letten bij phishing?

Innovatie

3 zaken die je moet hebben in je moderne werkplek

Volgens Netropolix zijn er slechts 3 zaken die je moet hebben in je kantoor.

Netropolix

6 goede redenen om te stemmen op Netropolix

Bracht jij jouw stem al uit voor de Prijs Ondernemen? Ontdek 6 goede redenen.

Netropolix

5 keer goud, 2 keer zilver voor Netropolix

Netropolix behaalde een vijfde Gold Competency van Microsoft!