Ransomware
Cybersecurity

Ransomsoftware: Zo word jij niet het volgende slachtoffer

17/01/2020 - 2 min read

Naar aanleiding van de hacking van weefgetouwenproducent Picanol is ransomsoftware weer brandend actueel. Tóch was dit voorval zeker niet het eerste. Zo werd even geleden ook de Universiteit van Antwerpen geteisterd door ransomware. Maar wat is dat precies en hoe kan je het vermijden? Wij geven je tips en tricks om je online veiligheid te verbeteren en beschermd te zijn tegen criminele cyberaanvallen.

Ransom-watte

Ransomsoftware – kort ransomware – is een soort cyberaanval waarbij je gegevens worden gegijzeld. Zo heb je bijvoorbeeld een Banking Trojan: een klein programma dat je onopgemerkt downloadt op je computer. ‘Niets aan de hand’, denk je dan, ware het niet dat dit bestandje je (financiële) gegevens vastzet, zodat jij er niet meer aan kan.

En wat er van jou wordt verwacht? Dat je losgeld betaalt om de data die jou toebehoren weer in eigen handen te krijgen. Maar zo’n Banking Trojan is de dag van vandaag niet meer de enige dreiging: ransomware heeft ondertussen ook zijn weg gevonden naar social media. Wees dus altijd op je hoede.

Wie niet betalen wil …

Op individueel vlak kan ransomsoftware een probleem vormen, maar het is een fenomeen waarmee vooral bedrijven en instellingen te maken krijgen. De gevolgen? Het losgeld loopt op tot wel tienduizenden euro’s én de software blijft zelfs na de betaling op je computer aanwezig. Zo kunnen jouw gegevens op elk moment opnieuw gegijzeld worden door datadieven. Niet betalen is dus de boodschap.

Safety first

Slim, dat is het wel, maar jij moet nog slimmer zijn. Om je daarbij te helpen, geven we graag enkele tips. Zo is ‘preventie’ hét sleutelwoord als het gaat om online veiligheid. Een up-to-date antivirusprogramma aanschaffen, is dus zeker geen overbodige luxe. Beter voorkomen dan genezen. Daarnaast is het beveiligen van je mailbox een echte must. Dat is namelijk dé plaats waar informatie binnenkomt en ook weer buitengaat.

Hoe je je mailbox het beste beschermt? Dat moet multi-factor authenticatie of 2FA zijn. Zo maak je het criminele organisaties alvast een pak moeilijker – om niet te zeggen onmogelijk – om jouw accounts binnen te dringen. Zorg er daarnaast voor dat je met geüpdatete versies werkt van je besturingssysteem en software. Deze  zijn namelijk het beste beschermd tegen datalekken. En als laatste tip: niet overal op klikken. Wees op je hoede, want elke klik, kan een klik teveel zijn.

Emanuel van der Aalst

Jouw bedrijf beschermen tegen ransomsoftware?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!