logo-web-2_Tekengebied 1

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

Ransomsoftware: zo word jij niet het volgende slachtoffer

Ransomsoftware

Naar aanleiding van de hacking van weefgetouwenproducent Picanol is ransomsoftware weer brandend actueel. Tóch was dit voorval zeker niet het eerste. Zo werd even geleden ook de Universiteit van Antwerpen geteisterd door ransomware. Maar wat is dat precies en hoe kan je het vermijden? Wij geven je tips en tricks om je online veiligheid te verbeteren en beschermd te zijn tegen criminele cyberaanvallen.

Ransom-watte?

Ransomsoftware – kort ransomware – is een soort cyberaanval waarbij je gegevens worden gegijzeld. Zo heb je bijvoorbeeld een Banking Trojan: een klein programma dat je onopgemerkt downloadt op je computer. ‘Niets aan de hand’, denk je dan, ware het niet dat dit bestandje je (financiële) gegevens vastzet, zodat jij er niet meer aan kan. En wat er van jou wordt verwacht? Dat je losgeld betaalt om de data die jou toebehoren weer in eigen handen te krijgen. Maar zo’n Banking Trojan is de dag van vandaag niet meer de enige dreiging: ransomware heeft ondertussen ook zijn weg gevonden naar social media. Wees dus altijd op je hoede.

Wie niet betalen wil ...

Op individueel vlak kan ransomsoftware een probleem vormen, maar het is een fenomeen waarmee vooral bedrijven en instellingen te maken krijgen. De gevolgen? Het losgeld loopt op tot wel tienduizenden euro’s én de software blijft zelfs na de betaling op je computer aanwezig. Zo kunnen jouw gegevens op elk moment opnieuw gegijzeld worden door datadieven. Niet betalen is dus de boodschap.

Safety first

Slim, dat is het wel, maar jij moet nog slimmer zijn. Om je daarbij te helpen, geven we graag enkele tips. Zo is ‘preventie’ hét sleutelwoord als het gaat om online veiligheid. Een up-to-date antivirusprogramma aanschaffen, is dus zeker geen overbodige luxe. Beter voorkomen dan genezen. Daarnaast is het beveiligen van je mailbox een echte must. Dat is namelijk dé plaats waar informatie binnenkomt en ook weer buitengaat. Hoe je je mailbox het beste beschermt? Dat moet multi-factor authenticatie of 2FA zijn. Zo maak je het criminele organisaties alvast een pak moeilijker – om niet te zeggen onmogelijk - om jouw accounts binnen te dringen. Zorg er daarnaast voor dat je met geüpdatete versies werkt van je besturingssysteem en software. Deze  zijn namelijk het beste beschermd tegen datalekken. En als laatste tip: niet overal op klikken. Wees op je hoede, want elke klik, kan een klik teveel zijn.

JOUW BEDRIJF BESCHERMEN TEGEN RANSOMSOFTWARE?

Emanuel van der Aalst web

Emanuel van der Aalst

Chief Evangelist

 

Netropolix is een Kempisch IT-bedrijf dat houdt van haar System Engineers en Software Developers. In tegenstelling tot de traditionele IT-consultancy bedrijven, zorgt het ervoor dat medewerkers als team worden betrokken bij elk project. Netropolix gelooft er dan ook in dat mensen het verschil maken en biedt daarom meer dan de standaard IT-ondersteuning.

 

 

 

 

 

INSCHRIJVEN OP ONZE BLOGS?

 

HET KAN!

 

andere blogs, persberichten en events

content-view-module

Netropolix

Netropolix wint Voka Lokaal Award 2021

Met deze prijs plaatst het IT-bedrijf zich rechtstreeks voor de Prijs Ondernemen

Netropolix

5 keer goud, 2 keer zilver voor Netropolix

Netropolix behaalde een vijfde Gold Competency van Microsoft!

Data

Data verliezen is duur

Zorg voor een feilloze business back-up!

Security

Met deze 4 tips ben jij phishers te slim af!

Ken jij al dé vier factoren waarop je moet letten bij phishing?

Data

Van buikgevoel naar gestructureerde rapportage

Leg verbanden en stuur bedrijfsprocessen bij dankzij de juiste cijfers.

Innovatie

3 zaken die je moet hebben in je moderne werkplek

Volgens Netropolix zijn er slechts 3 zaken die je moet hebben in je kantoor.

Innovatie

Waarom wij klaar zijn voor Windows 11!

Windows 11 werd onlangs aangekondigd: wat is de impact hiervan op jouw toestel?

Netropolix

6 goede redenen om te stemmen op Netropolix

Bracht jij jouw stem al uit voor de Prijs Ondernemen? Ontdek 6 goede redenen.