Netropolix Logo

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

Bescherm je data. Begin bij je paswoord!

Zo bedenk jij een sterk wachtwoord

De digitale beveiliging van je data speelt op vijf domeinen: hardware, netwerk, software, data en mensen. Die veiligheidsketen is maar zo sterk als de zwakste schakel en dat blijkt toch vaak de mens te zijn. Als die mensen anno 2019 dan ook nog eens 50% van hun tijd niet bij op kantoor zijn, zie je direct de uitdaging.

Hoe gebruik je een paswoord?

Het meest voordehandliggend probleem is hoe we omgaan met paswoorden. Daarom is opleiding en voorlichting belangrijk. Hoe gebruik je goede, complexe paswoorden en bij voorkeur niet éénzelfde paswoord voor alle toepassingen en websites. Enkele tips:

 

  • De sterkte van een paswoord hangt vooral af van de lengte van het paswoord. Met de moderne rekenkracht is het namelijk gemakkelijk om duizenden paswoorden per seconde te genereren, maar met elk extra karakter neemt ook het aantal mogelijkheden toe. 
  • Het is complex van opbouw en bestaat dus uit een mix van kleine letters en hoofdletters, cijfers en leestekens. Hoe meer tekenreeksen je gebruikt, hoe meer mogelijkheden er zijn. Logisch. Bijvoorbeeld: DZJ&Azugv8wlBBQs! 

Zo onthoud jij je paswoord

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend om een dergelijk complex, lang paswoord te verzinnen én te onthouden maar daar zijn trucjes en tools voor.

 

  • Een ezelsbruggetje: Het voorbeeldpaswoord van hierboven, DZJ&Azugv8wlBBQs! is misschien wél te onthouden als zin: De Zomermaanden Juli & Augustus zijn uiterst geschikt voor 8 weken lang BBQ's! 
  • Een wachtwoordkluis: Je kan gebruik maken van een wachtwoordkluis zoals bijvoorbeeld Lastpass. Deze app helpt je bij het genereren van complexe paswoorden en slaat deze op in een kluis. Deze digitale kluis moet je op zijn beurt weer beschermen met een zéér sterk paswoord en multi factor authenticatie. Multifactor-authenticatie wil zeggen dat u nog een bijkomende factor heeft om je te identificeren, bijvoorbeeld een SMS naar jouw GSM. 

Veilig zonder paswoord

Dat kan! Met Windows Hello! in combinatie met een moderne IT omgeving kan je ervoor zorgen dat je toegang krijgt tot al je data en apps zonder ook maar één paswoord te moeten onthouden. Je vinger bij hebben of lachen naar je computer volstaat! Dit is de ultieme stap om een omgeving te beveiligen op een laagdrempelige manier!

Is het al te laat?

Tenslotte kan je op haveibeenpwned.com controleren of jouw paswoord al eens te grabbel is gegooid in één van de grote datalekken van de afgelopen jaren ( Yahoo, LinkedIn, Dropbox ... ). Het is een initiatief van websecurity specialist Troy Hunt die mensen er op attent wil maken dat hun gegevens op straat liggen. Laat ons hopen dat jouw favoriet wachtwoord daar niet terug te vinden is.

Emanuel van der Aalst web.jpg

Emanuel van der Aalst

Chief Evangelist

 

Netropolix is een Kempisch IT-bedrijf dat houdt van haar System Engineers en Software Developers. In tegenstelling tot de traditionele IT consultancy bedrijven, zorgt het ervoor dat medewerkers als team worden betrokken bij elk project. Netropolix gelooft er dan ook in dat mensen het verschil maken en biedt daarom meer dan de standaard IT ondersteuning.

INSCHRIJVEN OP ONZE BLOGS? HET KAN! SCHRIJF JE HIER IN.

andere blogs, persberichten en events

content-view-module.png

Security

5 tips om Computer Security Day te overleven

Wij geven je vijf tips om het hele jaar digitaal & veilig door te komen.

Netropolix

Waarom Netropolix De Kempenaar moet worden

Netropolix is genomineerd voor De Kempenaar 2020. Geef je stem!

Netropolix

Netropolix helpt studenten met livestream TD

Studentenvereniging Atomos livestreamt Kerst TD vanuit Netropolix.

Visie

Netropolix is Baanbrekende Werkgever

Netropolix ondertekende het charter. Ontdek waarom.

Netropolix

Netropolix start nieuwe afdeling MS Bus Apps

Verbeter je bedrijfsprocessen met professionele ondersteuning

Cloud

Maak je geen zorgen, maak een back-up

Je bestanden in de cloud zetten, is niet hetzelfde als een back-up.