Netropolix Logo

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

5 tips om Computer Security Day te overleven

Computer security

Op 30 november vieren we wereldwijd Computer Security Day. Die dag werd in 1988 in het leven geroepen om mensen ervan bewust te maken én te houden om computers te beveiligen. Wat dus meer dan dertig jaar geleden begon met de security van de eerste computers, wordt nu uitgebreid naar die van tablets, laptops, smartphones en meer. Wij geven je vijf tips om Computer Security Day én de 364 andere dagen van het jaar veilig door te komen.

1. Computer security via je paswoord

 

Het meest logische blijft het kiezen van een sterk paswoord. Hoewel dat zo vanzelfsprekend lijkt, bleef in 2019 ‘123456’ het populairste paswoord. De sterkte van een wachtwoord hangt nochtans vooral af van de lengte en de complexiteit. Iets waar 123456 grandioos voor buist. Je zorgt dus voor een lang wachtwoord, dat bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers én leestekens. Alleen kan je zo’n gecompliceerd wachtwoord nauwelijks onthouden. Daarom nemen mensen vaak overal hetzelfde exemplaar. En dát is een van de slechtste dingen die je kan doen voor je computer security. Gelukkig is er daar ook een oplossing voor: een paswoordkluis zoals Lastpass.

 

2. Computer security met extra factor

Heb je je paswoordkluis aangemaakt? Dan zou het niet logisch zijn om deze niet te beveiligen. Daarom raden we multi-factor authenticatie (MFA) aan. Dit zorgt ervoor dat je steeds een tweede ‘factor’ nodig hebt om in je accounts te geraken. Deze factor is vaak je smartphone, waarop je een melding krijgt die je moet goedkeuren of een cijfer dat je moet ingeven op je PC. Wie dus jouw paswoord heeft, maar niet je smartphone, geraakt niet in je account.

3. Computer security met de glimlach

Zitten al je accounts in een paswoordkluis en is deze beveiligd met MFA? Goed zo! Nu je device nog. Dan zit alles dubbel achter slot en grendel. Dit kan zelfs zonder paswoord! Met Windows Hello bijvoorbeeld log je gewoon in met je vingerafdruk of glimlach.

4. Hou je computer security up-to-date

Niet alleen het gebruik van een zwak wachtwoord of het recycleren van je paswoorden kan zorgen voor problemen. Je moet ook zien dat je steeds werkt met de laatst geüpdatete versies van besturingssystemen, apps, (anti-virus)software en browsers. Want kies je ervoor om te werken met een gedateerde versie van Windows XP, Windows Vista of Windows 7, dan is het niet de vraag OF je al je data verliest, maar wel WANNEER.

5. Computer security: een klik te veel ...

Nu kunnen je accounts en laptop nog zo goed beveiligd zijn en voorzien van de laatste software: als je op een foute link klikt, is alles om zeep. Let dus extra goed op bij mails van je bank of bij sms’jes die te mooi lijken om waar te zijn. Als je plots 75 000 euro hebt gewonnen zonder mee te doen aan een wedstrijd, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat je dat geld ooit zal zien.

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig zo veel tools die je helpen om onbetrouwbare mails te filteren uit je inbox en je computer security up-to-date te houden. En weet je het allemaal even niet meer? Dan helpt Netropolix je graag bij het beveiligen van je apps, accounts en devices.

hulp nodig bij jouw computer security?

Emanuel van der Aalst web.jpg

Emanuel van der Aalst

Chief Evangelist

 

Netropolix is een Kempisch IT-bedrijf dat houdt van haar System Engineers en Software Developers. In tegenstelling tot de traditionele IT consultancy bedrijven, zorgt het ervoor dat medewerkers als team worden betrokken bij elk project. Netropolix gelooft er dan ook in dat mensen het verschil maken en biedt daarom meer dan de standaard IT ondersteuning.

INSCHRIJVEN OP ONZE BLOGS? HET KAN! SCHRIJF JE HIER IN.

andere blogs, persberichten en events

content-view-module.png

Visie

Netropolix is Baanbrekende Werkgever

Netropolix ondertekende het charter. Ontdek waarom.

Netropolix

Netropolix start nieuwe afdeling MS Bus Apps

Verbeter je bedrijfsprocessen met professionele ondersteuning

Netropolix

Waarom Netropolix De Kempenaar moet worden

Netropolix is genomineerd voor De Kempenaar 2020. Geef je stem!

Cloud

Maak je geen zorgen, maak een back-up

Je bestanden in de cloud zetten, is niet hetzelfde als een back-up.

Netropolix

Netropolix helpt studenten met livestream TD

Studentenvereniging Atomos livestreamt Kerst TD vanuit Netropolix.

Security

5 tips om Computer Security Day te overleven

Wij geven je vijf tips om het hele jaar digitaal & veilig door te komen.