Netropolix Logo

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

5 tips om Computer Security Day te overleven

Computer security

Op 30 november vieren we wereldwijd Computer Security Day. Die dag werd in 1988 in het leven geroepen om mensen ervan bewust te maken én te houden om computers te beveiligen. Wat dus meer dan dertig jaar geleden begon met de security van de eerste computers, wordt nu uitgebreid naar die van tablets, laptops, smartphones en meer. Wij geven je vijf tips om Computer Security Day én de 364 andere dagen van het jaar veilig door te komen.

1. Security via je paswoord

Het meest logische blijft het kiezen van een sterk paswoord. Hoewel dat zo vanzelfsprekend lijkt, bleef in 2019 ‘123456’ het populairste paswoord. De sterkte van een wachtwoord hangt nochtans vooral af van de lengte en de complexiteit. Iets waar 123456 grandioos in faalt. Je zorgt dus voor een lang wachtwoord, dat bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers én leestekens. Alleen kan je zo’n gecompliceerd wachtwoord nauwelijks onthouden. Daarom nemen mensen vaak overal hetzelfde exemplaar. En dát is een van de slechtste dingen die je kan doen voor je computer security. Gelukkig is er daar ook een oplossing voor: een paswoordkluis zoals Lastpass.

2. Extra safe met 2FA-beveiliging

Heb je je paswoordkluis aangemaakt? Dan zou het niet logisch zijn om deze niet te beveiligen. Daarom raden we multi-factor authenticatie (2FA) aan. Dit zorgt ervoor dat je steeds een tweede ‘factor’ nodig hebt om in je accounts te geraken. Deze factor is vaak je smartphone, waarop je een melding krijgt die je moet goedkeuren of een cijfer dat je moet ingeven op je PC. Wie dus jouw paswoord heeft, maar niet je smartphone, geraakt niet in je account.

3. Say 'Cheese'

Zitten al je accounts in een paswoordkluis en is deze beveiligd met MFA? Goed zo! Nu je device nog. Dan zit alles dubbel achter slot en grendel. Dit kan zelfs zonder paswoord! Met Windows Hello bijvoorbeeld log je gewoon in met je vingerafdruk of glimlach.

4. Hou je computer up-to-date

Niet alleen het gebruik van een zwak wachtwoord of het recycleren van je paswoorden kan zorgen voor problemen. Je moet ook zien dat je steeds werkt met de laatst geüpdatete versies van besturingssystemen, apps, (anti-virus)software en browsers. Want kies je ervoor om te werken met een gedateerde versie van Windows XP, Windows Vista of Windows 7, dan is het niet de vraag OF je al je data verliest, maar wel WANNEER.

5. Een klik te veel ...

Nu kunnen je accounts en laptop nog zo goed beveiligd zijn en voorzien van de laatste software: als je op een foute link klikt, is alles om zeep. Let dus extra goed op bij mails van je bank of bij sms’jes die te mooi lijken om waar te zijn. Als je plots 75 000 euro hebt gewonnen zonder mee te doen aan een wedstrijd, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat je dat geld ooit zal zien.

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig zo veel tools die je helpen om onbetrouwbare mails te filteren uit je inbox en je computer security up-to-date te houden. En weet je het allemaal even niet meer? Dan helpt Netropolix je graag bij het beveiligen van je identiteit, apps, accounts en devices.

hulp nodig bij jouw computer security?

Emanuel van der Aalst web.jpg

Emanuel van der Aalst

Chief Evangelist

 

Netropolix is een Kempisch IT-bedrijf dat houdt van haar System Engineers en Software Developers. In tegenstelling tot de traditionele IT-consultancy bedrijven, zorgt het ervoor dat medewerkers als team worden betrokken bij elk project. Netropolix gelooft er dan ook in dat mensen het verschil maken en biedt daarom meer dan de standaard IT-ondersteuning.

 

 

 

 

 

INSCHRIJVEN OP ONZE BLOGS?

 

HET KAN!

 

andere blogs, persberichten en events

content-view-module.png

Cloud

Public of private cloud: wat is het verschil?

Ga jij voor de public of private cloud? Of zit er misschien nog iets tussenin?

Cloud

Netropolix schiet DDA IT te hulp bij modernisering

Netropolix helpt softwarebedrijf DDA IT met overstap naar de cloud.

Netropolix

Rondleiding in Square One

Netropolix, Kempische IT-partner voor kmo's

Innovatie

3 zaken die je moet hebben in je moderne werkplek

Volgens Netropolix zijn er slechts 3 zaken die je moet hebben in je kantoor.

Netropolix

Netropolix wint Voka Lokaal Award 2021

Met deze prijs plaatst het IT-bedrijf zich rechtstreeks voor de Prijs Ondernemen

Software

De transformatie van internationale congressen.

Hoe zit het één jaar na corona met medische congressen?

Data

Wat betekent de GDPR voor jouw bedrijf?

Voor veel bedrijven betekent de GDPR een extra inspanning. Maar er is meer ...