paswoordkluis
Cybersecurity

Dé checklist voor een veilig en efficiënt wachtwoord!

27/07/2017 - 2 min read

Het wordt pijnlijk duidelijk dat je niet langer je wachtwoorden kan managen op de manier die jarenlang volstond. De beveiliging van je data speelt op vijf domeinen: hardware, netwerk, software, data en mensen. Met andere woorden, je wachtwoord is de sleutel van een goede beveiliging.

Checklist voor een goed wachtwoord

Hoe gebruik je goede, complexe en vooral verschillende wachtwoorden zonder deze te vergeten? Graag delen wij onze checklist voor een goed wachtwoord:

 

  • Maak het complex: Kies voor een wachtwoord met minstens acht karakters in combinatie met verschillende soorten tekens, cijfers en hoofd- en kleine letters. Hoe ingewikkelder, hoe beter. Bijvoorbeeld: S&Pgm0v!
  • Gebruik ezelsbruggetjes: Het wachtwoord hierboven lijkt op het eerste zicht een ingewikkeld wachtwoord om te onthouden. Dankzij volgend ezelsbruggetje is het bovenstaande wachtwoord veel makkelijker te onthouden: Suzy & Pieter gaan morgen ovakantie!
  • Gebruik niet één wachtwoord voor meerdere diensten: Als je dit wel doet en cybercriminelen krijgen één wachtwoord in handen hebben zij direct toegang tot meerdere diensten waar jij gebruik van maakt.
  • Controleer je omgeving: Controleer of je website “HTTPS” gebruikt. De extra ‘s’ in HTTPS staat voor ‘secure’. Wanneer je verbindt met een HTTPS-server kijkt je webbrowser de identiteit van de website na. Je weet dat je website gebruikt maakt van een vertrouwd SSL-certificaat als er een slotje wordt weergegeven op de navigatiebalk van de browser. Met andere woorden, je wachtwoord kan veilig ingegeven worden.

Hoe onthoud ik mijn wachtwoorden?

Verschillende wachtwoorden die dan nog eens lang en complex zijn, zijn lastig te onthouden. Dit is één van de bekendste problemen die wachtwoorden met zich meebrengen. Wachtwoordmanagers zijn hierdoor steeds populairder geworden. Ze krijgen als synoniem wel eens “een beveiligde digitale kluis”.  Wachtwoordmanagers genereren een uniek, willekeurig en authentiek wachtwoord. Het grootste risico, zoals hergebruik van een wachtwoord, is daarmee voor een groot deel weggenomen.  Één van de populairste wachtwoordmanager is ongetwijfeld Bitwarden.

De digitale kluis moet je op zijn beurt weer beschermen met een zéér sterk paswoord en 2FA. Dat laatste geeft je een bijkomende factor om je te identificeren, bijvoorbeeld via een SMS naar jouw GSM.

Veilig zonder wachtwoord

Ja hoor! In een moderne, geoptimaliseerde IT-omgeving kan je ervoor zorgen dat je toegang krijgt tot al je apps en data zonder één wachtwoord te moeten onthouden. Dit is de ultieme stap om een omgeving te beveiligen op een laagdrempelige manier.

Emanuel van der Aalst

Heb je vragen of hulp nodig?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!