logo-web-2_Tekengebied 1

Perfect werkende IT in jouw bedrijf?

Public of private cloud: wat is het verschil?

privat vs public cloud

Vroeger was alles simpeler. Dat geldt ook voor IT. Als je 10 jaar geleden aan Netropolix had gevraagd ervoor te zorgen dat je met je belangrijke programma’s kon werken, stond het antwoord al klaar: koop een server. Dankzij de introductie van de cloud is dat antwoord anno 2021 iets genuanceerder geworden.

Stel dat je als bedrijf van nul zou beginnen, kan je ervoor kiezen om met programma’s te werken waarvoor je geen servers moet voorzien. In de realiteit is dat natuurlijk anders. De meeste bedrijven gebruiken momenteel minstens een mix van Software as a Service (SaaS) applicaties en programma’s die al jaren een cruciaal onderdeel uitmaken van de werking van een bedrijf. Het is voor die laatste groep programma’s dat er een oplossing moet komen als je de flexibiliteit wil om veilig en laagdrempelig van overal te werken. Gelukkig hebben we alle flexibiliteit om dat op te lossen.

Wat is een private cloud?

Een private cloud is een hippe term voor iets wat we al jaren doen bij Netropolix. Je servers staan zoals vroeger on-premises of lokaal in je eigen datacenter. Je bent volledig verantwoordelijk om ze draaiende te houden én ze te onderhouden. Om dat waar te maken, voorzie je de nodige redundantie in internetconnecties, stroomtoevoer en alle nodige hardwareniveaus van het datacenter. Op dat datacenter installeren we vervolgens een virtualisatielaag, virtuele servers en de applicatie. Heb je die kennis niet in huis, dan kan Netropolix dat voor je installeren en onderhouden met een 'IT op de Achtergrond'-contract.

Wat met hosted cloud?

De hosted cloud is een eerste echte stap naar de cloud in zijn oorspronkelijke betekenis. Het was voor veel bedrijven een mentale klik die gemaakt moest worden. Want voor het eerst staan je servers niet meer bij jou op het bedrijf. Je kiest er dus voor om een stuk van je verantwoordelijkheid af te geven aan een professioneel datacenter. In dit scenario spreken we vaak over Infrastructure as a Service (IaaS) omdat we alles tot en met de virtualisatielaag uitbesteden. Je datacenterpartner zorgt dan voor de redundantie in internetconnecties, hardware en stroom. Zo geniet je tot op zekere hoogte van schaalvoordelen. Je blijft echter zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de virtuele servers en applicaties. Netropolix werkt in deze scenario’s samen met ClearMedia van de Proximus-groep.

Wat is public cloud?

Als we praten over public cloud, doelen we meestal op de hyperscale datacenters van o.a. Amazon, Google en Microsoft. Bij Netropolix wordt er vaak met Azure gewerkt. Hoewel je in de public cloud ook Infrastructure as a Service zou kunnen afnemen, is dit volgens ons niet de beste oplossing. De kracht van deze platformen zit in het feit dat ze een aantal cruciale serverrollen als een service aanbieden. Zo hoef je ze niet meer te onderhouden en draag je weer een klein stukje minder verantwoordelijkheid. Dit noemen we Platform as a Service (PaaS). Door hier zoveel mogelijk op in te zetten, in combinatie met een doorgedreven focus op optimalisatie, kan dat je véél geld besparen. Je betaalt in de publieke cloud per seconde dat je de service gebruikt, iets wat niet mogelijk is in de andere twee scenario’s.

choice

Help, welke cloud kies ik?

Of je nu kiest voor een private, hosted of public cloud: eigenlijk maakt het helemaal niet uit. Er is geen goede of slechte keuze. We bekijken samen de situatie en helpen je de beste keuze te maken zodat iedereen op een veilige én laagdrempelige manier kan werken van eender waar in de wereld.

Emanuel van der Aalst web

Emanuel van der Aalst

Chief Evangelist

 

Netropolix is een Kempisch IT-bedrijf dat houdt van haar System Engineers en Software Developers. In tegenstelling tot de traditionele IT-consultancy bedrijven, zorgt het ervoor dat medewerkers als team worden betrokken bij elk project. Netropolix gelooft er dan ook in dat mensen het verschil maken en biedt daarom meer dan de standaard IT-ondersteuning.

 

 

 

 

 

INSCHRIJVEN OP ONZE BLOGS?

 

HET KAN!

 

andere blogs, persberichten en events

content-view-module

Data

Data verliezen is duur

Zorg voor een feilloze business back-up!

Netropolix

6 goede redenen om te stemmen op Netropolix

Bracht jij jouw stem al uit voor de Prijs Ondernemen? Ontdek 6 goede redenen.

Data

Van buikgevoel naar gestructureerde rapportage

Leg verbanden en stuur bedrijfsprocessen bij dankzij de juiste cijfers.

Innovatie

Waarom wij klaar zijn voor Windows 11!

Windows 11 werd onlangs aangekondigd: wat is de impact hiervan op jouw toestel?

Innovatie

3 zaken die je moet hebben in je moderne werkplek

Volgens Netropolix zijn er slechts 3 zaken die je moet hebben in je kantoor.

Netropolix

Netropolix wint Voka Lokaal Award 2021

Met deze prijs plaatst het IT-bedrijf zich rechtstreeks voor de Prijs Ondernemen

Netropolix

5 keer goud, 2 keer zilver voor Netropolix

Netropolix behaalde een vijfde Gold Competency van Microsoft!

Security

Met deze 4 tips ben jij phishers te slim af!

Ken jij al dé vier factoren waarop je moet letten bij phishing?