Pol
Cloud

Investeren in IT, durf jij nog?

28/06/2018 - 3 min read

Je bedrijf groeit en je investeert in nieuwe werkplekken, hardware en software. Of je voorziet extra serverruimte om piekmomenten op te vangen. Het economisch klimaat van vandaag doet je echter met de handrem op beslissen.

Hoeveel durf jij nog investeren in IT?

Grote investeringsbudgetten zijn vandaag niet meer nodig. Ook piekmomenten voor je servers zijn perfect op te vangen. Je activiteiten onderbrengen in de cloud heeft heel wat voordelen. We hebben het al eerder over werken in de cloud gehad. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Werken in de cloud wil zeggen dat je via een internetverbinding op een externe server werkt. Je gegevens, software en bestanden staan op een andere plek dan je eigen locatie. Verschillende toepassingen die je vandaag al gebruikt, staan in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan je e-mail, je CRM of je bestanden. Bij cloudcomputing maak je gebruik van data, applicaties en/of hardware die via het internet ter beschikking worden gesteld.

Drie modellen om te werken in de cloud

1. Infrastructure as a service (IaaS)

Bij IaaS gebruik je een cloud providers infrastructuur zoals je dat vroeger met eigen aparatuur gedaan zou hebben. In plaats van servers, storage, firewalls en netwerkapparatuur te kopen, huur je die als een service. Je bepaalt zelf wat er met je infrastructuur gebeurt en je onderhoudt je virtuele servers samen met je vaste IT-leverancier. Voordeel is dat je geen investeringen meer hebt voor hardware en accomodatie, al de rest blijft hetzelfde. Een recente publicatie van Gartner wijst echter op het feit dat ‘IaaS’-scenario’s zelden een succes zijn. Het is een in het beste geval een overgangsfase. We delen die mening.

 

2. Platform as a Service (PaaS)

Bij PaaS biedt bvb. Microsoft een volledig platform aan van services die je kan gebruiken. Er moet geen onderhoud gebeuren van servers of besturingssystemen omdat  Microsoft dit als een dienst aanbiedt. Het is een snelle en schaalbare manier om te ontwikkelen, te testen en in productie te brengen. Groot voordeel is dat de service draait ongeacht het aantal gebruikers. Het platform zorgt zelf voor systeembeheer en schaalbaarheid

 

3. Software as a Service (SaaS)

Dit zijn toepassingen die niet op je computer geïnstalleerd zijn maar die in de cloud draaien. Voorbeelden zijn e-mail, agendafuncties en kantoorsoftware. Je kan er vanop elk toestel aan, op elk moment van de dag. Je betaalt een maandelijks abonnement gebaseerd op het aantal gebruikers. En je beschikt altijd over de recentste versie van de software. Voor je bedrijf kan je CRM-toepassingen, ERP-toepassingen of documentbeheer inschakelen.

investeren in IT- cloud voordelen

Voordelen van werken in de cloud

Het fijne aan werken in de cloud is dat geavanceerde bedrijfstoepassingen betaalbaar worden voor iedereen. Zonder zware investeringen in hardware, software, installeren, updaten of onderhoud. Je betaalt wat je gebruikt. Afhankelijk van het aantal gebruikers of de omvang van je taak schaalt de service automatisch omhoog of omlaag. En doordat alle toepassingen in de cloud draaien, hebben gebruikers vanop elk apparaat toegang tot hun informatie.

Ze kunnen op een eenvoudige manier mobiel werken zodra ze een internetverbinding hebben. En geef nu toe, hoe dikwijls heb je het recent zonder enige vorm van internet moeten stellen? Inderdaad. Die tijd is voorbij.

Maar wat met veiligheid?

De datacenters van Microsoft zijn verspreid over heel de wereld. Die datacenters gebruikte Microsoft al voor eigen data en toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan Office 365 of het gameplatform Xbox Live dat spelers online verbindt. Voor elk datacentrum gelden strikte veiligheidsmaatregelen. Ze worden fysiek bewaakt en op elke site zijn er maar een aantal gemachtigde administrators. Deze kunnen binnen zéér strenge procedures enkel vooraf gedefinieerde taken uitvoeren. Niemand kan zomaar doen wat hij of zij wil. 

Bedenk je eens hoe eenvoudig het voor een buitenstaander is om bij jouw server te geraken? Hoeveel je jaarlijks investeert in hardware, software en ontwikkeling. Hoe de digitale trein verder dendert, met of zonder jou. Werken in de cloud vereenvoudigt je bedrijfsorganisatie, maakt je bedrijf wendbaar, je kan van overal en altijd veilig werken, voor een vast bedrag. Dát is werken in de cloud.

Emanuel van der Aalst

Meer weten of hulp nodig?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!