Server of cloud opslag?
Cloud

Cloud of eigen server? Combineer het beste van 2

02/10/2019 - 2 min read

De cloud zit al een tijdje stevig in de lift. Zoveel is duidelijk. De voordelen zijn dan ook enorm. Maar dat betekent niet dat je volledige IT-infrastructuur naar de ‘wolken’ kan. Soms is een eigen server meer dan een goed idee. De uitdaging? Het beste van de 2 werelden verenigen

Niet alles kan in de cloud

Je kent ongetwijfeld de voordelen van de cloud: je werkt waar en wanneer je dat wilt. Je software en de bijhorende data zijn superbeveiligd. En de schaalbaarheid van je software is de kers op de taart, want je softwaresystemen groeien probleemloos mee met je organisatie. Toch kun je niet met alles naar de cloud.

Voor banken, verzekeraars en ziekenhuizen zijn er bijvoorbeeld wettelijke voorschriften die werken in de cloud moeilijker maken en soms zelfs verbieden. Ook voor kmo’s zijn er struikelblokken.

Stel, je hebt een kassasysteem in je zaak dat prima zijn werk doet. Alleen krijg je het nooit in de cloud zonder torenhoge kosten te maken voor de ontwikkeling die daarbij komt kijken. Gooi je dat kassasysteem overboord om toch naar de cloud te trekken? Tuurlijk niet. Je kiest dan voor een eigen server die je kassa’s draaiende houdt. Terwijl je e-mail, agenda en documenten wel in de cloud draaien.

4 keuzemogelijkheden

Kiezen voor je eigen IT-infrastructuur is nooit een zwart-witverhaal. Jij kiest het scenario dat het beste bij je past. NTX leidt alles in goede banen:

 

1. Eigen datacenter inrichten

Je haalt je volledige IT-infrastructuur in huis en voorziet alles wat daarbij komt kijken. Denk aan stroom, koeling en de nodige systemen voor back-ups en redundantie. Want je weet maar nooit of er problemen opduiken.

 

2. Eigen servers in een extern datacenter plaatsen

Waarom zo veel investeren als je ook een plekje kunt huren in een bestaand datacenter? Jij bepaalt zelf welke server je daar plaatst. Het datacenter zorgt ervoor dat de rest van de infrastructuur tiptop is.

 

3. Server huren

Je kunt nog een stapje verder gaan door een bestaande server te huren. Dat geeft je wat minder vrijheid, want in een huurhuis doe je ook niet wat je wilt. Maar misschien is die keuze perfect voor wat jij nodig hebt.

 

4. Cloudplatform van Microsoft gebruiken

Misschien kun je toch naar de cloud: Microsoft Azure is een flexibel en eersteklas platform voor cloudcomputing. Je vindt er zo veel reken- en serverkracht als je nodig hebt in een superbeveiligde omgeving.

Nu vraag je je misschien af welke optie het beste past bij jouw organisatie? Geen nood: de specialisten van NTX staan je bij met raad en daad.

Emanuel van der Aalst

Ook last van keuzestress?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!