Ontdek waar je geld laat liggen
Business

Ontdek waar je geld laat liggen. Haal meer uit je data

20/07/2018 - 2 min read

Statistieken, cijfers, grafieken. Rapporten, verslagen, draaitabellen. Je meet, registreert en genereert. En op het einde van rit heb je een grote berg met ruwe data. Data waarvan ze zeggen dat ze het nieuwe goud zijn. Maar hoe smelt je daar iets moois van?

Meten = weten

Het sleutelbegrip in moderne bedrijfsvoering is ‘meten is weten’. Dit credo is niet nieuw. Wel genereer je, naarmate je meer meet, steeds meer data. Bedoeling is om daar zinvolle conclusies uit te halen die je onderneming verder helpen. Door de grote hoeveelheid cijfers creëer je een datasoep. Om daar resultaten uit te halen, heb je een krachtige oplossing nodig.

Gebruik een krachtige business intelligente tool

Met draaitabellen in Excel kom je al ver. Maar om je data op een frisse, interactieve manier inzichtelijk te maken, bestaan betere oplossingen. Met een krachtige business intelligence tool hou je overzicht over de gehele organisatie door alle data te combineren. Je stelt zelf rapporten op en deelt die binnen je bedrijf. Iedereen werkt met dezelfde cijfers en analyses. Medewerkers monitoren hun persoonlijke doelstellingen, targets van de salesafdeling zijn overzichtelijk en op managementniveau worden permanent processen aangepast in functie van de strategische doelstellingen.

Een business intelligence tool zoals Power BI heeft een gebruiksvriendelijk dashboard waarmee je je data inzichtelijk maakt. Je maakt infographics voor je klanten en je deelt de data via Teams met je medewerkers. De tool is de draaischijf van je organisatie.

Cijfers afzetten tegen externe data

Nog straffer is als je je data afzet tegen extern cijfermateriaal. Denk bijvoorbeeld aan de weerstatistieken of aan het consumentenvertrouwen. Koppel je die gegevens aan jouw data dan kom je vaak tot verrassende resultaten die een andere kijk geven op je bedrijfsvoering. Als retailer in zwemkledij kan je met het weer aan de slag. Verkoop je pc’s dan kan een link met het consumentenvertrouwen je gefundeerd laten beslissen over aanwerven op piekmomenten.

Laat machines voor je werken

Hoe groter je datasoep, hoe krachtiger de berekeningen. Zeker als je je data afzet tegen externe cijfers. Cloudcomputing zorgt voor de betaalbare rekenkracht. Microsoft liet bij wijze van demonstratie een weermodel berekenen op basis van alle Californische weerdata sinds de metingen begonnen. De klus werd op een paar seconden geklaard. Met duizenden processors. Vroeger kostte je dat waanzinnig veel geld. Door de combinatie van véél servers en weinig tijd is het nu betaalbaar.

Spoor inefficiënties in je bedrijfprocessen op door je data te koppelen, te onderzoeken en te bevragen. Je ziet waar je geld laat liggen en dat is confronterend. Maar onwetend verder werken is ook geen oplossing. Zoals gezegd, meten is weten.

Emanuel van der Aalst

Graag een demo?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!