Hannah en Michelle
Over NTX

Internationale vrouwendag

08/03/2024 - 5 min read

Volgens de recentste cijfers van FOD Economie is slechts 17,7% van de IT’ers in België van het vrouwelijke geslacht. En de IT is helaas niet de enige sector waarin vrouwen de minderheid vormen. Ook in onder andere de bouw, autotechniek en defensie liggen deze cijfers opvallend laag. Om dit bespreekbaar te maken én te houden, werd jaren geleden 8 maart uitgeroepen als Internationale Vrouwendag.

We spraken met Michelle Kempen en Hannah Boeckmans, system engineers bij NTX, over ‘werken in een échte mannensector’.

 

Jullie hebben allebei IT gestudeerd. Wat trok jullie aan tot deze richting?

Michelle: “Initieel wou ik Automechanica gaan studeren, maar dat mocht niet van mijn papa. Aangezien ik IT ook altijd heel interessant vond, heb ik daar vervolgens voor gekozen.”

Hannah: “In het middelbaar volgde ik Handel, maar boekhouding was niet zo mijn ding. Uiteindelijk heb ik voor IT gekozen en daar heb ik mijn hart verloren.”

 

Waren jullie je er toen van bewust dat zeer weinig vrouwen deze keuze maakten?

Michelle: “Het is eigenlijk veel later tot mij doorgedrongen. Daarbij is er in de IT zelf ook nog een verschil. Toen ik studeerde, waren er veel meer vrouwelijke developers dan system engineers. Maar dit heeft me nooit tegengehouden om de richting te volgen.”

Hannah: “Ik was me er wel van bewust op voorhand, maar dat heeft nooit mijn keuze voor de richting beïnvloed.”

 

Waarom denk je dat er zo weinig vrouwen actief zijn in de sector?

Michelle: “Volgens mij is IT historisch geëvolueerd vanuit pure techniek en elektriciteit. Deze twee zaken komen typisch voor in de bouwsector, waar veel mannen in actief zijn. Voor elektriciens is de overstap naar IT dan ook logisch, waardoor er nu vooral mannen actief zijn in de IT.”

“Maar het is nog niet zo lang dat IT als studierichting bestaat, en al helemaal niet in het hoger onderwijs, dus ik denk dat de drempel om er jong mee te starten alleen maar kleiner gaat worden.”

 

Hoe is het om te werken in een voornamelijk mannelijke sector?

Michelle: “Ik weet niet beter. In mijn studies werd ik de hele dag omringd door mannen en nu opnieuw. Het is een fijne omgeving en de flauwe mopjes nemen we er gewoon bij.”

Michelle Kempen

De IT-sector is een fijne omgeving en de flauwe mopjes nemen we er gewoon bij.

Michelle Kempen system engineer

“Soms worden er wel eens stereotiepe mopjes gemaakt. Maar ik vind dat het dan je verantwoordelijkheid is om erop te reageren. Jijzelf als vrouw, maar ook andere mannelijke collega’s kunnen het dan benoemen.”

Hannah: “Dat is waar. Humor is heel subjectief. Gelukkig laat de cultuur het bij ons toe om eens te grappen en grollen, maar ook om het te kunnen zeggen tegen elkaar als je het niet eens bent.”

Michelle: “Bovendien denk ik ook dat je vandaag de dag in België een groter verschil merkt in de mindset tussen de verschillende generaties dan tussen de geslachten. Volgens mij is het verschil in humor en denkwijze tussen iemand van 58 en iemand van 25 veel groter dan tussen een man en een vrouw in dezelfde omgeving.”

 

Vinden jullie dat jullie ondervertegenwoordigd zijn als vrouw in de IT-sector?

Michelle: “Nee, dat vind ik niet. Het hoeft ook niet per se fifty-fifty te zijn. Vandaag zijn er sowieso al meer kansen als vrouw dan vroeger, dus je kan ze grijpen als je dat wil. Maar uiteraard omdat je echt gemotiveerd bent en niet omdat we het cijfer moeten opkrikken.”

“Wel denk ik dat als er meer vrouwen de posities zouden innemen die mannen vandaag hebben, de firma’s minstens even goed zouden draaien. Maar dat is uiteraard slechts een bedenking.”

Hannah Boeckmans

We moeten kijken naar de capaciteiten en motivatie van iemand, niet naar het geslacht.

Hannah Boeckmans system engineer

Hannah: “Inderdaad, we moeten kijken naar de capaciteiten van iemand en niet naar het geslacht. Als dat toevallig meer mannen zijn, is dat zo.”

 

Vinden jullie het belangrijk om zoiets als internationale vrouwendag onder de aandacht te brengen?
Michelle: “Ja en nee. In België zijn we al heel goed op weg. Dus voor ons hier en nu is het misschien minder van belang, maar op globaal vlak vind ik het een must om dit in de kijker te zetten. Het is cruciaal om als bedrijf waar het goed loopt een voorbeeld te zijn voor anderen en zo mee te streven naar deze normalisatie.”

 

In België is het inderdaad goed geëvolueerd. Zijn er toch nog zaken waaraan jullie merken dat man en vrouw toch nog niet helemaal gelijk zijn op de werkvloer?
Michelle: “Goh, in de kleine dingen soms. En enkele jaren geleden ook meer dan nu. Wanneer ik bijvoorbeeld de telefoon opneem om een klant te helpen, vragen ze af en toe nog om ‘iemand technisch’ door te verbinden. Het past niet altijd in het verwachtingspatroon dat de vrouw die opneemt, jou kan helpen met technische zaken.”

Hannah: “Klopt, mensen denken al eens dat je de secretaresse of baliemedewerker bent omdat een vrouw niet altijd als ‘technisch wordt beschouwd. Dat wordt al eens onderschat.”

Hannah Boeckmans

Wanneer ik de telefoon opneem, vragen ze wel eens om ‘iemand technisch’ door te verbinden, omdat ze geen man aan de lijn hebben.

Hannah Boeckmans system engineer

Denken jullie dat dit omgekeerd ook zo is, waar mannen in de minderheid zijn?  

Hannah: “Zeker wel. Dat merk je bijvoorbeeld bij mannelijke verplegers of dokters. Daar zijn vrouwelijke patiënten niet altijd blij mee.”

Michelle: “En dat is even goed iets wat we moeten normaliseren.

 

Hebben jullie nog een tip voor vrouwen die twijfelen de sprong te wagen?

Hannah: “Het is een leuke, gezellige sfeer. Ik zou het gewoon proberen. We zijn uiteindelijk allemaal mensen die toevallig dezelfde passie hebben, dus laat je niet onderschatten als vrouw.”

Michelle: “De job is leuk, dus laat je niet beïnvloeden door de grote kloof in de verhouding man-vrouw. En als er toch iets is: praat erover met je collega’s. Je zal niet anders behandeld worden, bij NTX alleszins niet.” (knipoog)

Hannah Boeckmans

We zijn uiteindelijk allemaal mensen die toevallig dezelfde passie hebben, dus laat je niet onderschatten als vrouw.

Hannah Boeckmans system engineer
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!