Windows 11
Cybersecurity

Waarom wij klaar zijn voor Windows 11 en jij dat ook moet zijn.

13/07/2021 - 3 min read

Op 24 juni was het een hoogdag voor de techneuten onder ons: Windows 11 werd aangekondigd. Hoewel de opvolger van Windows 10 nog even op zich laat wachten, sprongen onze specialisten én Windowsaddicts Jan en Thomas meteen op de kar. Zij zochten voor jou uit waarom een aftelkalender voor het nieuwe besturingssysteem niet overdreven is.

Windows 11 grafisch opgesmukt

Het zal je waarschijnlijk meteen opvallen, maar Windows 11 heeft een likje verf gekregen. Zo blijft het alom bekende gebruiksgemak in voege, maar worden belangrijke elementen extra in de verf gezet. De grafische update van het systeem zorgt nu voor onder andere afgeronde hoeken en nieuwe iconen. Daarnaast zal je je menubalk in het midden onderaan vinden, in tegenstelling tot Windows 10, waar je de keuze hebt om deze te plaatsen naar believen

Alles weten over Windows 11?

Onze accountmanagers helpen je graag.

Ik wil meer informatie

Teams, Tik Tok en voicetyping

Maar natuurlijk wordt er geen nieuw systeem ontwikkeld omwille van de rondingsgraad en een gelikt design. Er is méér. Zo zal Microsoft definitief vaarwel zeggen tegen Skype en dit programma vervangen door Teams. De app zal standaard ingebakken zitten in Windows 11, waardoor het niet meer gedownload hoeft te worden en de integratie nóg vlotter verloopt.

Daarnaast werd voicetyping geoptimaliseerd. Zo kan je vanaf nu, ook zonder Cortana, voice commando’s geven. Meer nog: zelfs je intonatie wordt begrepen, waardoor Windows 11 leestekens interpreteert.

Daarbovenop kan je Android programma’s draaien op je Windowstoestel. Tiktok downloaden op je laptop kan dus zonder enig probleem, al geeft Windows 11 gelukkig de mogelijkheid aan bedrijven om deze opties af te schermen voor hun medewerkers.

Voorzien van technisch geavanceerde snufjes

Dat klinkt natuurlijk allemaal al meer dan voldoende, maar voor de échte diehards zit er nog meer in de doos. Zo zorgt de upgrade van het besturingssysteem ervoor dat de aansturing van de videokaart in je laptop vanaf nu gebeurt met Direct X12 Ultimate, wat zorgt voor een geheel nieuwe belichting in games.

Daarnaast zullen de updates een pak kleiner worden van formaat, maar ook zullen ze sneller te installeren zijn. “Bij de nieuwe servervariant Server2022 worden updates geïnstalleerd zonder een herstart. Het lijkt me dus niet onlogisch dat dezelfde functionaliteit geïmplementeerd wordt bij de workstations met Windows 11”, licht Windowsliefhebber en Netropolix System Engineer Thomas toe.

Windows 11 upgrade, prijs en release

Hoewel er al heel wat geweten is over het nieuwe besturingssysteem, zullen er nog verschillende extra’s bij komen. Denk bijvoorbeeld aan de ontspanningsfeed, die momenteel nog verder wordt uitgedacht. Maar tenzij je meedoet aan het ‘Windows insider bèta test programma’, moet je daar jammer genoeg nog even op wachten. Zo wordt voorspeld dat de Windows 11 release in het najaar (oktober, november) zal plaatsvinden.

Welk prijskaartje hieraan zal vasthangen, is ook nog niet geweten. Meestal werkt Windows met een gratis upgrade die beperkt is in tijd. Maar wanneer je met Windows 11 aan de slag bent, zal je waarschijnlijk niet meer terug willen.

Meer weten over Windows 11? Je kan alvast terecht bij een van onze specialisten.

Emanuel van der Aalst

Nieuwsgierig naar Windows 11?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!