Servers virtualiseren
Cloud

4 voordelen van server virtualisatie

29/03/2023 - 2 min read

Heb je ooit je technische contactpersoon al horen vertellen over virtualisatie, virtuele machines en hypervisors en was je misschien niet helemaal zeker waarover het toen ging? Deze blogpost helpt je uit de nood en legt haarfijn uit wat dit allemaal betekent.

Wat is virtualisatie precies?

Virtualisatie is een technologie waarmee een fysieke server (of computer) kan worden opgesplitst in meerdere virtuele servers. Die virtuele servers noemen we virtuele machines (of VM’s). Elk van die VM’s werkt als een afzonderlijke server. Hoe dat kan? Op de fysieke server wordt een laag software geïnstalleerd (een hypervisor) die daarvoor zorgt.

De hypervisor stelt de fysieke computer in staat om meerdere besturingssystemen te hosten en te beheren, die elk draaien als afzonderlijke virtuele machines. Elke virtuele machine heeft zijn eigen toegewezen bronnen, zoals processorkracht, geheugen, opslag en netwerkconnectiviteit.

Virtualisatie wordt veel gebruikt in datacenters en cloud computing-omgevingen om het beheer van de IT-infrastructuur te vereenvoudigen en kosten te besparen.

Waarom virtualiseren?

1. Efficiënt gebruik van middelen

Virtualisatie stelt meerdere virtuele machines in staat om te draaien op één fysieke server, waardoor het efficiënter gebruikmaakt van de beschikbare middelen. Dit betekent dat bedrijven minder fysieke servers nodig hebben, wat resulteert in een besparing op de hardware- en energiekosten.

2. Vereenvoudigd beheer

Virtualisatie vereenvoudigt het beheer van servers omdat het je in staat stelt om meerdere virtuele machines te managen vanuit één centrale locatie. Het maakt het gemakkelijker om de IT-infrastructuur te beheren en het bespaart tijd.

3. Flexibiliteit

Virtualisatie maakt het gemakkelijker om virtuele machines te implementeren en te schalen, wat het opzetten van nieuwe servers en het opschalen van bestaande servers vergemakkelijkt. Dit betekent dat organisaties sneller kunnen reageren op veranderende bedrijfsbehoeften en de groei van de IT-infrastructuur.

4. Betere beveiliging

Virtualisatie biedt betere beveiligingsmogelijkheden, omdat elke virtuele machine geïsoleerd is van de andere virtuele machines die op dezelfde fysieke server draaien. Wordt een virtuele machine aangetast door een virus of een ander beveiligingsprobleem? Dan worden de andere machines op dezelfde server niet beïnvloed.

Emanuel van der Aalst

Hulp nodig bij het opzetten van je (cloud) infrastructuur?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!