Emanuel van der Aalst & Evelien Van Looy
Employee experience

Fun: een van de vijf waarden bij Netropolix

30/11/2021 - 6 min read

Binnen Netropolix staan er vijf waarden centraal. Een van die vijf is ‘fun’. Om te kijken hoe deze waarde wordt ervaren in de dagelijkse werking bij de medewerkers, interviewden we administratief medewerkster Evelien en chief evangelist Manu.

De definitie die door Netropolix werd vastgelegd, luidt: “NX biedt een omgeving waar je kan zijn wie je bent en waar enthousiasme aangemoedigd wordt door blijk van vertrouwen, wederzijdse betrokkenheid en talrijke initiatieven om de teamspirit en ambassadorship te stimuleren.”

Evelien: “Bij Netropolix wordt dat inderdaad bewezen met heel wat initiatieven, maar wat voor mij enorm belangrijk is, is dat je met collega’s grapjes kan maken. Dat je ‘leut kan hebben’ en dat er niemand je op de vingers tikt en zegt: ‘dat mag niet’.”

Manu: “Absoluut. De meeste activiteiten heb je dankzij Fun-O-Polix, ons ‘feestcomité’ dat bestaat uit collega’s van verschillende teams, maar in de fundamenten denk ik dat ‘fun op het werk’ neerkomt op een job die je graag doet. Waarbij je met plezier opstaat en op het einde van de maand denkt “Amai, ik krijg hier nog geld voor ook!” Dat is iets wat ik heb kunnen waarmaken in mijn carrière en dat ambiëren we met Netropolix voor iedereen.”

Evelien: “Je hebt tijdens de kantooruren niet altijd de tijd om een uur te praten over wat er in het weekend gebeurd is. Tijdens de vele activiteiten kan dat wel. Het is super dat je je collega’s op die manier beter leert kennen.”

Emanuel van der Aalst

“Fun op het werk betekent een job die je graag doet. Waarbij je met plezier opstaat en op het einde van de maand denkt: Amai, ik krijg hier nog geld voor ook!”

Emanuel Van der Aalst Chief Evangelist

Zonet vielen de woorden “een hobby waarvoor ik geld krijg” en “met plezier komen werken.” Is dat jullie definitie van de waarde plezier?

Manu: “Ja, maar ook dat je een zinvolle job doet waar je erkenning voor krijgt. Dan vliegen de dagen voorbij en denk je plots ‘It’s Friday again’. Als de tijd rap voorbij gaat, is dat een teken dat je in je comfortzone zit. Dat je vanuit je talenten werkt en dat je je amuseert. Dat zou je altijd moeten doen: je amuseren. Natuurlijk zal iedereen wel eens iets moeten doen wat hij of zij niet leuk vindt, maar over het algemeen moet je plezier beleven.”

Welk belang hecht je persoonlijk aan ‘fun op de werkvloer’’?

Evelien: “Ik vind dat heel belangrijk. Als er geen fun is, heeft het dan wel zin? Je spendeert het grootste deel van je leven op je werk. Als je ergens werkt waar het niet leuk is, waar je niet mag praten en lachen met elkaar, waar je tegen je zin zit … dan zit je verkeerd denk ik.”

Manu: “Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik geen 10 minuten tegen mijn zin wil werken. Dat is ook het motto van onze CEO Koen Vanlommel. Je hoort hem vaak zeggen dat hij Netropolix begonnen is omdat hij plezier op het werk zelf in de hand wou hebben voor collega’s, klanten, leveranciers … Noem maar op. En ik vind dat je dat merkt.”

“Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik geen 10 minuten tegen mijn zin wil werken. Dat is ook het motto van onze CEO Koen Vanlommel.”

Emanuel van der Aalst Chief evangelist

Hoe ervaar jij fun in je dagelijkse bezigheid?

Evelien: “Door de sfeer tussen de collega’s.”

Manu: “En wanneer je iets doet waar je goed in bent én waarmee je iemand helpt. Ik denk dan aan hoe wij samenwerken. Evelien is super goed in administratie. Ik weet dat als ik iets vraag, dat zij dat nauwkeurig uitvoert. Ze doet dat vanuit haar talent en samen krijg je iets klaar. Het is leuk om te weten wat je aan elkaar hebt.”

Evelien: “Iedereen staat hier voor elkaar klaar. Ik heb nooit angst om iemand iets te vragen. Zelfs niet aan het management. Dat vind ik fijn, ik heb het ooit anders ervaren.”

Hoe passen jullie fun voor jezelf toe in de dagelijkse opdrachten bij Netropolix?

Evelien: “Bij mij door in het Fun-O-Polix-team te zitten. Daarnaast door klaar te staan voor collega’s en te zorgen dat het leuk blijft.”

Manu: “Ik denk ook dat hoe meer je groeit, hoe meer je dat onder controle hebt. Als je net in een job zit, zijn er nog verrassingen, maar na een tijdje voel je je heel comfortabel. Dan zie je op de manier waarop een collega binnenkomt of hij zich goed voelt en hoe je sfeer kan maken.”

Evelien Vanlooy

“Iedereen staat hier voor elkaar klaar. Ik heb nooit schrik om iemand iets te vragen.”

Evelien Van Looy Administratief medewerkster

We hebben het nu voornamelijk gehad over de collega’s, maar vertel eens: welke initiatieven dragen jullie een warm hart toe?

Evelien: “Bij mij is dat bijvoorbeeld de fietsleasing. Ik fiets veel, maar wou een geavanceerde elektrische koersfiets. Normaal had ik die nooit gekocht omwille van de investering. Nu betaal ik daar elke maand een stukje voor. Als ik na drie jaar beslis om hem niet te houden, geef ik hem terug. Zonder het initiatief van Netropolix had ik die fiets nooit gekocht.”

Manu: “Het zijn allemaal zaken die het extra leuk maken. En als je alleen al plezier beleeft aan de inhoud van de job en dat soort dingen komen erbij: dat maakt het echt af.”

Evelien: “In oktober is het ook vitaliteitsmaand. Dan is er veel te doen: een stappenchallenge, workshops … Als je ziet hoeveel er gelachen wordt met ‘stapjes’: daar kan ik erg van genieten.”

Van Evelien horen we de fietsleasing en de vitaliteitsmaand als leuke initiatieven. Jij, Manu, hebt zelfs nog een extra rol die bijdraagt aan fun, namelijk die van preventieadviseur.

Manu: “Ergonomie is een belangrijk en niet te onderschatten probleem. Het behoedt onze collega’s voor één van de weinige risico’s van ons zittend beroep. Anders krijg je op termijn pijn en dat draagt niet bij tot het beleven van fun op de werkvloer. Het is vandaag een no-brainer om rekening mee te houden bij het bouwen van een nieuw kantoor. Dat hebben ze bij Netropolix goed begrepen.”

“Daarnaast is het psychosociaal welzijn belangrijk. Dat is alles wat te maken heeft met je goed voelen op je werk. Als organisatie moet je proberen te detecteren wanneer het voor iemand moeilijk is. Fun kan zoiets balanceren.”

“Tijdens de lockdown was de isolatie van collega’s voor velen moeilijk. Bij Netropolix hebben we met regelmaat een gemeenschappelijk gevoel kunnen creëren met een ‘tip van de dag’  of onze interne nieuwsbrief.”

Evelien: “Dankzij de nieuwsbrief weet je wat er reilt en zeilt op elke afdeling. Ik vind het altijd leuk om te lezen. Soms ben ik verbaasd en denk ik ‘Amai, kunnen onze techniekers en developers dat?’ Het is daarnaast ook fijn voor nieuwe medewerkers, want zij worden in de nieuwsbrief geïntroduceerd. Dan is de barrière om hen aan te spreken weggenomen: je hebt meteen een aanknopingspunt op hun eerste werkdag.”

Manu: “Dat daar aandacht aan besteed wordt, vind ik een goed ding. Want dat is een hele investering in tijd voor een interne opdracht, maar die investering doet Netropolix graag. Het is leuk en leunt aan bij de inzet die we tonen bij de ‘onboarding’ van nieuwe medewerkers. Vanaf het moment dat iemand zijn contract tekent, staan we in contact met hen via mails, cadeaus, video’s … tot op de dag dat ze effectief beginnen. En dan kunnen ze natuurlijk met de rest mee genieten van alle activiteiten.”

Evelien Hendrickx

Ook plezier beleven tijdens het werk?

Evelien Hendrickx
Matchmaker Netropolix
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!