paswoord
Cybersecurity

Bescherm je data. Begin bij je wachtwoord.

25/07/2017 - 2 min read

De digitale beveiliging van je data speelt op vijf domeinen: hardware, netwerk, software, data en mensen. Die veiligheidsketen is maar zo sterk als de zwakste schakel en dat blijkt toch vaak de mens te zijn. Als die mensen anno 2019 dan ook nog eens 50% van hun tijd niet bij op kantoor zijn, zie je direct de uitdaging.

Hoe gebruik je een paswoord

Het meest voordehandliggend probleem is hoe we omgaan met paswoorden. Daarom is opleiding en voorlichting belangrijk. Hoe gebruik je goede, complexe paswoorden en bij voorkeur niet éénzelfde paswoord voor alle toepassingen en websites. Enkele tips:

 

  • De sterkte van een paswoord hangt vooral af van de lengte van het paswoord. Met de moderne rekenkracht is het namelijk gemakkelijk om duizenden paswoorden per seconde te genereren, maar met elk extra karakter neemt ook het aantal mogelijkheden toe. 
  • Het is complex van opbouw en bestaat dus uit een mix van kleine letters en hoofdletters, cijfers en leestekens. Hoe meer tekenreeksen je gebruikt, hoe meer mogelijkheden er zijn. Logisch. Bijvoorbeeld: DZJ&Azugv8wlBBQs!

Zo onthoud jij je paswoord

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend om een dergelijk complex, lang paswoord te verzinnen én te onthouden, maar daar zijn trucjes en tools voor.

 

  • Een ezelsbruggetje: het voorbeeldpaswoord van hierboven, DZJ&Azugv8wlBBQs! is misschien wél te onthouden als zin: DZomermaanden Juli & Augustus zijn uiterst geschikt voor 8 weken lang BBQs! 
  • Een wachtwoordkluis: je kan gebruikmaken van een wachtwoordkluis zoals bijvoorbeeld Bitwarden. Deze app helpt je bij het genereren van complexe paswoorden en slaat deze op in een kluis. De digitale kluis moet je op zijn beurt weer beschermen met een zéér sterk paswoord en 2FAMultifactor-authenticatie wil zeggen dat je nog een bijkomende factor hebt om je te identificeren, bijvoorbeeld een SMS naar jouw GSM. 
BESCHERM JE DATA. BEGIN BIJ JE PASWOORD!

Veilig zonder paswoord

Dat kan! Met Windows Hello! in combinatie met een moderne IT-omgeving kan je ervoor zorgen dat je toegang krijgt tot al je data en apps zonder ook maar één paswoord te moeten onthouden. Je vinger bij hebben of lachen naar je computer volstaat! Dit is de ultieme stap om een omgeving te beveiligen op een laagdrempelige manier!

Is het al te laat?

Tenslotte kan je op haveibeenpwned.com controleren of jouw paswoord al eens te grabbel is gegooid in één van de grote datalekken van de afgelopen jaren ( Yahoo, LinkedIn, Dropbox … ). Het is een initiatief van websecurityspecialist Troy Hunt die mensen attent wil maken dat hun gegevens op straat liggen. Laat ons hopen dat jouw favoriet wachtwoord daar niet terug te vinden is.

Emanuel van der Aalst

Ook interesse in IT zonder paswoorden

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!