Cybersecurity
Cybersecurity

Zomerserie trend 4 – cybersecurity: ondernemers nemen weinig tot geen voorzorgsmaatregelen tegen cyberaanvallen

17/07/2023 - 2 min read

Als je door het nieuws scrolt, zie je dagelijks berichten over een gemeente of onderneming die slachtoffer werd van hacking. Tel daarbij de verschillende sensibiliseringscampagnes en het plaatje wordt duidelijk: cybersecurity is niet meer weg te denken uit ons bedrijfsleven. Toch blijkt uit recente cijfers dat de voorzorgsmaatregelen voor zo een hack te vaak uitblijven.

Enkele weken terug lanceerden we onze NX zomerserie. Een reeks behapbare blogs die de belangrijkste IT-trends uit het DataNews rapport, weerspiegelen. Het topic van vandaag? Cybersecurity.

Continue waakzaamheid

In tijden waar hybride werken de norm is, is cybersecurity meer dan ooit cruciaal. Kort gezegd is cybersecurity de beveiliging die ervoor zorgt dat je digitale gegevens veilig en afgeschermd staan van de buitenwereld.

Hoe we dat doen? Door een mix van tools, beveiligingslagen en identificatie te gebruiken die ervoor zorgen dat enkel jij of andere bevoegde personen toegang hebben tot bepaalde data. Daarbovenop gieten we een laagje van slimme hardware en applicaties die malafide acties detecteren, blokkeren én melden om er op die manier voor te zorgen dat ongewenste bezoekers buiten blijven.

Hoewel de oplossingen, tools en technologieën er zijn om cyberaanvallen te voorkomen, zien we, én dat blijkt bovendien uit onderzoek, dat er nog steeds veel ondernemingen zijn die geen of weinig voorzorgsmaatregelen nemen.

Wat zegt de data?

Uit het onderzoek dat DataNews afgelopen maart uitvoerde, blijkt dat het nemen van sterke en beveiligde wachtwoorden, de populairste ‘tactiek’ is om aanvallen te vermijden. Meer nog, slechts 48% (ondernemingen met minder dan 50 medewerkers) en 57% (ondernemingen met minder dan 500 medewerkers) geven aan gebruik te maken van een tweestapsverificatie.

Kortom, in bijna de helft van de gevallen loggen de gebruikers in met enkel hun e-mail en wachtwoord, wat ons toch hoge zorgen baart. Een sterk wachtwoord is immers geen garantie om niet gehackt te worden.

Om op een positieve noot te eindigen, 64% van de respondenten geeft aan gebruik te maken van een VPN1 . Datzelfde percentage geeft daarnaast  aan dat het regelmatig de bedrijfssystemen updatet. Wat beide belangrijke stappen zijn in het verkleinen van de kans om gehackt te worden.

Nog een lange weg naar een veilige digitale wereld

De cijfers liegen er niet om, hoewel iedereen op de hoogte is van de gevaren en gevolgen van een cyberaanval, ondernemen de meesten geen actie. Een duidelijk en veilig cybersecurity beleid ontbreekt, maar loont wel. Zo blijkt uit het onderzoek dat 27% van de ondervraagden geen invloed ondervond van de toenemende aanvallen omdat ze hun cybersecurity op orde hadden.

Onze boodschap: heb je nog geen duidelijke roadmap om heel dit verhaal aan te pakken of ontbreken er nog bepaalde zaken? Vat dan meteen de koe bij de horens en stel een plan op. Je kan namelijk nooit 100% een hack uitsluiten, waardoor het cruciaal is om een plan voor handen te hebben.

VPN1= Een VPN, of een ‘Virtual Private Network’ zorgt voor een beveiligde en anonieme verbinding tussen de gebruiker en het netwerk.

Bron: Helft Belgische bedrijven scherpte IT-security aan – DataNews (knack.be)

 

Emanuel van der Aalst

Heb je een vraag over cybersecurity? Stel ze meteen aan onze experten!

Emanuel van der Aalst
Chief evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!