hacker
Cybersecurity

Hacken voorkomen: 6 tips om niet gehackt te worden

03/01/2022 - 2 min read

Er zijn twee grote redenen waarom mensen slachtoffer worden van hacking. Enerzijds door fouten in de software en anderzijds door menselijke fouten. Als je gehackt wordt, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. Van gestolen bedrijfsinformatie tot bankgegevens die openbaar worden gemaakt. Maar waarom genezen als je ook voorkomen kan?

1. Hanteer multifactor authenticatie

Het eerste wat je best doet, is kiezen voor een multifactor of tweestapsauthenticatie voor zoveel mogelijk van je accounts. 2FA gebruikt bijvoorbeeld een extra code om te verifiëren dat jij het wel bent die inlogt op één van je accounts.  

Het belangrijkste is om te beginnen met je persoonlijke gegevens zoals sociale media en mail. Wil je een stap verder gaan en volledig beveiligd zijn? Neem het dan voor al je accounts. Let op: er zijn verschillende soorten 2FA, de ene is al ‘veiliger’ dan de andere. 

2. Een paswoordmanager voor het beheer van je paswoorden

De paswoorden van je accounts zijn best unieklang en gevarieerd. Voorbij zijn de dagen dat 12345 je wachtwoord was. Daarnaast is het belangrijk dat je voor elk account een ander paswoord neemt. Maak daarbij gebruik van een paswoordmanager die al je wachtwoorden beheert. 

Onze favorieten?

Bij NTX zijn we voorstanders van Bitwarden en Dashlane. Hulp nodig?

Contacteer ons

3. Herken phishers

De pandemie heeft ook voor een nieuwe golf aan phishingaanvallen gezorgd. Het belangrijkste om niet in de val te lopen? Gebruik vooral je gezond verstand. Gedragen personen zich (virtueel) anders dan je gewend bent? Ga er dan voorzichtig mee om. 

Er is geen klant en klare oplossing om alle aanvallen te herkennen. Maar het is een goed begin om waakzaam te zijn en enkel documenten te downloaden van mensen die je kent.

4. Doe updates op regelmatige basis

Elke vorm van software, apps ... Is een punt waarop je gehackt kan worden. Gelukkig zijn bedrijven constant bezig met modernisering en meer. Daarom is het belangrijk om altijd uptodate te zijn met de laatste nieuwe ontwikkelingenBelangrijk: vergeet ook niet om je apparaten te updaten. 

5. Versleutel alles

Dankzij versleutelde boodschappen ben je beter beschermd tegen hacking. Maar ook tegen bewaking en de toegankelijkheid van je apparaat. Denk bijvoorbeeld aan Whatsapp, deze app hanteert dit ook. 

Naast persoonlijke boodschappen kan je ook de bestanden op je apparaten versleutelen. Hierdoor verklein je de kans dat je gegevens gecomprimeerd worden als je apparaat gehackt wordt of als je het verliest.

6. Veeg je digitale voetafdruk weg

Hackers benutten data die al eerder gelekt werd om zo toegang tot je huidige accounts te krijgen. Denk aan inactieve apps, apparaten … Door je online info te beperkenminimaliseer je ook het risico om gehackt te worden. 

Emanuel van der Aalst

Hulp nodig bij je cybersecurity?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!