Het gebruik van AI in cybersecurity
Cybersecurity

De nieuwe realiteit: hoe hackers en beveiligingsexperts strijden met AI

06/09/2023 - 4 min read

In de digitale wereld wordt de strijd tussen hackers en beveiligingsexperts steeds complexer. Beide partijen zetten geavanceerde technologieën in om hun doelen te bereiken.

Een opvallende ontwikkeling is het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in zowel cybercriminaliteit als defensieve cybersecurity. In dit artikel gaan we dieper in op hoe hackers én security-experts AI inzetten om hun doelstellingen te bereiken.

Hoe gebruiken hackers AI?

Hackers kunnen kunstmatige intelligentie (AI) op verschillende manieren gebruiken om hun aanvallen te verbeteren en te automatiseren.

Automatisering van aanvallen

Hackers benutten AI om aanvallen te automatiseren en zo het aanvalsvlak te vergroten. Het gebruik van AI maakt het mogelijk om razendsnel netwerken te scannen, kwetsbaarheden te identificeren en zelfs inbraakpogingen uit te voeren. Hierdoor kunnen ze in korte tijd een groot aantal doelen aanvallen.

Phishing 2.0: gepersonaliseerde aanvallen

AI stelt hackers in staat om zeer geloofwaardige phishing-e-mails te creëren die zijn afgestemd op individuele doelwitten. Door informatie uit openbare bronnen te benutten, kunnen hackers berichten opstellen die vertrouwen wekken en slachtoffers verleiden om schadelijke links te openen of bijlagen te downloaden.

WormGPT, de onethische tegenhanger van ChatGPT, wordt momenteel verkocht op ondergrondse hackerforums als een instrument voor oplichters.

WormGPT: ChatGPT zonder ethische grenzen

WormGPT, de onethische tegenhanger van ChatGPT, wordt momenteel verkocht op ondergrondse hackerforums als een instrument voor oplichters. Deze nieuwe AI-taalbot is specifiek ontwikkeld met kwaadwillende bedoelingen en stelt cybercriminelen in staat om met enkele klikken zeer geavanceerde phishingmails te genereren. Het doel? De hackers willen je overhalen om je persoonlijke gegevens bloot te geven om zo je geld te kunnen stelen.

 Het is verontrustend dat zelfs criminelen met beperkte technische kennis deze tool kunnen hanteren. WormGPT kan niet alleen de inhoud van diverse soorten phishingmails genereren, maar kan ook malware coderen, wat de drempel voor beginnende cybercriminelen verlaagt. Zowel de opmaak als de inhoud van de phishingmails zijn zeer overtuigend.

Malware van de toekomst

Het gebruik van AI in de ontwikkeling van malware verhoogt de aanpassingsmogelijkheden. Hackers kunnen malware ontwerpen die zich aanpast aan beveiligingsmaatregelen en zo detectie omzeilt. Bovendien stelt AI hen in staat om nieuwe, potentieel kwetsbare, doelwitten te identificeren.

Brute force-aanvallen

AI kan worden gebruikt om wachtwoorden en inloggegevens te kraken door enorme aantallen combinaties in een mum van tijd uit te proberen. Dit kan het proces versnellen en de kans vergroten om wachtwoorden met zwakke beveiliging te achterhalen.

Hoe gebruiken security experts AI

Het is belangrijk ook op te merken dat AI niet alleen door kwaadwillende hackers wordt gebruikt. Ook cybersecurity-experts maken op verschillende manieren gebruik van AI om digitale systemen te beschermen tegen dreigingen en aanvallen. De wapenwedloop tussen hackers en beveiligingsexperts is in volle gang, waarbij AI aan beide zijden wordt ingezet om de overhand te krijgen.

Het samenspel tussen menselijke expertise en AI-versterkte systemen is van cruciaal belang om de steeds evoluerende cyberdreigingen het hoofd te bieden.

Bedreigingsdetectie en -analyse

AI wordt gebruikt om grote hoeveelheden data te analyseren en afwijkend gedrag te detecteren. Dit stelt cybersecurity-experts in staat om verdachte activiteiten en potentiële bedreigingen snel te identificeren, zelfs in realtime. AI kan patronen en anomalieën herkennen die door traditionele beveiligingssystemen over het hoofd worden gezien.

Inbraakdetectie en -preventie

AI-gestuurde systemen kunnen realtime netwerkverkeer monitoren en onmiddellijk reageren op verdachte gedragingen. Deze systemen kunnen zich aanpassen aan nieuwe aanvalstechnieken en deze proactief stoppen voordat ze schade kunnen aanrichten.

Automatisering van respons

Met behulp van AI kunnen cybersecurity-experts incidentresponsprocessen automatiseren. Dit versnelt de reactietijd bij het identificeren, isoleren en neutraliseren van dreigingen waardoor de impact van aanvallen wordt geminimaliseerd.

Voorspellende analyses en vulnerability management

AI kan historische gegevens en trends analyseren om mogelijke toekomstige bedreigingen te voorspellen. Daarnaast kan het ook kwetsbaarheden in systemen en software identificeren door deze automatisch te scannen en potentiële zwakke plekken te ontdekken. Dit helpt bij het prioriteren van patches en updates om systemen veilig te houden.

Machine learning in antivirussoftware

Traditionele antivirusprogramma’s vertrouwen op handtekeningen om bekende malware te detecteren. Met machine learning kunnen beveiligingssoftware en -systemen zich aanpassen aan nieuwe bedreigingen en verdachte patronen of gedragingen herkennen, zelfs als er geen specifieke handtekening beschikbaar is. Endpoint Detection and Response (EDR) werkt op deze manier.

User and Entity Behavior Analytics (UEBA)

Met behulp van AI kunnen cybersecurity-experts het gedrag van gebruikers en entiteiten binnen een netwerk analyseren. Afwijkend gedrag, zoals ongebruikelijke inlogpogingen of ongeautoriseerde toegang, kan sneller worden opgemerkt en aangepakt.

Threat hunting

AI kan worden gebruikt om door grote hoeveelheden gegevens te zoeken naar verborgen bedreigingen. Dit helpt cybersecurity-experts om geavanceerde, moeilijk detecteerbare aanvallen te ontdekken die anders mogelijk onopgemerkt zouden blijven.

WormGPT kan niet alleen de inhoud van diverse soorten phishingmails genereren, maar kan ook malware coderen, wat de drempel voor beginnende cybercriminelen verlaagt.

Conclusie

Terwijl hackers en beveiligingsexperts hun gevecht voortzetten, is het duidelijk dat AI een cruciale rol speelt aan beide zijden van het spectrum. Het vermogen van AI om processen te automatiseren, patronen te herkennen en adaptieve strategieën te ontwikkelen, heeft het landschap van cybersecurity ingrijpend veranderd. Of het nu wordt ingezet voor kwaadaardige doeleinden of ter verdediging, AI zal blijven evolueren en de uitkomst van deze digitale strijd beïnvloeden.

Emanuel van der Aalst

Jouw bedrijf op een slimme manier beveiligen?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!