hacker
Cybersecurity

Bedrijfsinformatie beschermen tegen phishing

25/03/2021 - 2 min read

In tijden van corona spenderen we meer dan ooit onze tijd online. De uitgelezen kans voor internetfraudeurs die gebruik maken van phishing. Zo werd er volgens Pano vorig jaar voor maar liefst 34 miljoen euro ‘gephisht’ in België. Naar aanleiding van deze grote stijging is het juist nu van uitermate belang dat je je bedrijfsinformatie correct beschermt. Hoe zorg jij ervoor dat je niet in de val trapt?

Wat is phishing?

Phishing is het fenomeen waar oplichters zich voordoen als een autoritaire instelling zoals een bank, bedrijf of de politie om zo jouw gegevens te ontfutselen via e-mail, telefoon of zelfs sms. Ook al is dit fenomeen welgekend, toch trappen elk jaar heel wat mensen in de val. Door Pano weten we dat er in 2020 ongeveer 67 000 frauduleuze transacties werden uitgevoerd. Dit komt doordat men bankcodes doorgeeft of klikt op een link die leidt naar een frauduleuze website. Oplichters kunnen op die manier geld van je rekening halen of online betalingen uitvoeren.

2FA to the rescue

Niet alleen voor particulieren maar ook voor bedrijven dreigt er gevaar. Daarom biedt 2FA de oplossing. Multi-factor authenticatie of 2FA voorziet naast je gebruikersnaam en wachtwoord een extra beveiligingselement dat je toegang geeft tot je account. Dit element kan een sms of een app zijn die je downloadt op je smartphone, bijvoorbeeld de Authenticator-app van Microsoft. Ben je toch het slachtoffer van phishing? Dan kan de cybercrimineel nog steeds niets als hij geen toegang heeft tot jouw account.

Hoe werkt het?

Multifactor-authenticatie is eenvoudig op te zetten. Dat kan bijvoorbeeld via Microsoft 365 en gaat als volgt:

  1. Surf naar portal.office.com en voer je gebruikersnaam en wachtwoord in.
  2. Koppel je gsm-nummer aan je account: geef je telefoonnummer en land in.
  3. Er wordt een code verstuurd naar je gsm.
  4. Vul de code in op je computer.
  5. Om het je makkelijk te maken, kan je de Microsoft Authenticator app downloaden.

Beveilig slim met multifactor authenticatie

Wanneer je je nu met gebruikersnaam en paswoord aanmeldt, krijg je een bericht op je gsm dankzij de 2FA-app. Zo zie je bijvoorbeeld een code op je smartphone die je vervolgens ingeeft op je PC of je krijgt een melding op je telefoon waar je je identiteit kan bevestigen. De combinatie van wachtwoord, gebruikersnaam en die extra melding of code zorgen voor een unieke beveiliging.

 

Meer weten of hulp nodig? Bel ons en we lossen het samen op.

2FA
Tutorial multifactor authenticatie
Kjell Spruyt

Weet je niet hoe eraan te beginnen?

Kjell Spruyt
Sales manager
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!