Hacking
Cybersecurity

Met deze 4 tips ben jij phishers te slim af

29/07/2021 - 2 min read

Anno 2021 zitten we massaal op het net. Als het niet voor het werk is, dan is het wel om te shoppen, sociale contacten te onderhouden of te bankieren. Ook cybercriminelen weten dit en maken hier handig gebruik van. Wij sommen voor jou de vier belangrijkste factoren op om phishing snel in de kiem te smoren!

1.Check de afzender

Krijg je een mail binnen van Manu van NTX, Ben van ING of Samina van Argenta? Dan doe je beter nog eens een dubbelcheck. Afzenders van een mail kunnen namelijk eenvoudig nagemaakt worden. Staat er bijvoorbeeld iets extra’s in het domein, zoals ‘@ntx-company.be’ dan kan je er wel zeker van zijn dat wij niet de afzender waren.

 

Gelukkig zit het ‘m niet altijd in de details. Sommige cybercriminelen doen zelfs geen moeite om een e-mail lookalike te maken. Ga even met de muis over de afzender en je krijgt vaak een vreemd mailadres te zien dat je niet eens kan uitspreken.

Extra tips voor cybersecurity?

NTX ondersteunt je graag.

Ik wil meer informatie

2. Let op de schreifsteil

Is de e-mail geschreven in het Engels of het Frans? Of gaat het om een Nederlandstalige mail waar je kop noch staart aan krijgt? Dan kan je voor 95 procent zeker zijn dat het hier gaat om een phishingmail. Soms is het minder duidelijk. Let dan vooral op kleinere schrijffoutjes of een onprofessionele opstelling van de mail.

3. Wees achterdochtig

Niets is zo belangrijk als het kritisch lezen van elke mail (of zelfs een Whatsappbericht!). Een bank die je pincode vraagt, bpost die mailt voor ‘extra verzendkosten’ of je ‘nichtje’ dat plots met een ander nummer sms’t om geld voor een broodrooster? Het lijken ons allemaal onwaarschijnlijke situaties. Wees dus steeds op je hoede voordat je (online) confidentiële informatie deelt.

4. Don’t push the button

Weet je na het controleren van de voorgaande zaken nog niet zeker of het gaat om een phishingmail? Klik dan vooral niet op buttons, links of bijlagen. Ga in de plaats daarvan met de muis op de specifieke button staan zonder te klikken. Er verschijnt een kadertje met de link waar je naartoe zou geleid worden. Ziet het er verdacht uit? Dan heb je je antwoord.

 

Twijfel je nog? Dan bel je best even ter verificatie naar de vermeende afzender. Een andere tip? Dat is het inschakelen van NTX! Wij zorgen er graag voor dat de cybersecurity in jouw bedrijf op de achtergrond draait!

Emanuel van der Aalst

Hulp nodig bij jouw computer security?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!