Afschakelplan
Cloud

Trek er zelf de stekker uit

11/10/2018 - 2 min read

In november is het zover. Dan treedt het afschakelplan in voege. Met een beetje pech geen elektriciteit meer in jouw bedrijf. Die kans bestaat, al is ze redelijk klein. Een generator huren is een idee maar wat heb je eraan, als enige met stroom?

Noodplan van de overheid

Het Federaal Planbureau waarschuwt voor een stroomtekort vanaf november. Omdat 6 van de 7 kernreactoren stilliggen, heeft de overheid een noodplan. Als het zover komt, en de kans is klein, dan kan de overheid beslissen om het afschakelplan uit te rollen.

Het land is onderverdeeld in 8 zones. Die worden een voor een afgeschakeld van het stroomnet. Ligt jouw bedrijf in zo’n zone? Weet dan dat de stroomonderbrekingen ongeveer drie uur zullen duren, tussen 17 en 21 uur.

Maak een eerlijke berekening

Neem zo’n afschakelverhaal mee in de TCO (Total Cost of Ownership) als het over cloudoplossingen gaat. Die hebben vaak de perceptie tegen dat ze vooral duur zijn. Stel je een eerlijke TCO op, dan reken je elektriciteit, airco, licenties en onderhoud mee. Naast de aankoop van je server, ontdubbeling van elektrische toevoer, noodbatterijen, fysieke beveiliging én de kost van het afschakelplan. Een generator bijvoorbeeld. 

In the zone

Werk je in de cloud, dan zorgt bijvoorbeeld Microsoft voor al het voorgaande. In Dublin staat een gigantisch datacenter. Daar wordt alles bewaard. Vele malen ontdubbelde servers, met licenties, onderhoudscontracten en generatoren. Daar hoort trouwens een dieselcontract bij om onmiddellijke aanvoer van brandstof te garanderen. En om het helemaal af te maken staat in Amsterdam een exacte kopieGeo redundancy noemen ze dat.

Tijdens het afschakelplan heb je ook geen telefoon of internet. Dus laat je medewerkers mobiel werken. Op kantoor, op een andere locatie, van thuis uit of in een co-working space. Door de cloudservice zijn je bedrijfsgegevens van overal bereikbaar. Zo kunnen ze toch ‘in the zone’ zijn.  Die mét elektriciteit dan.

Laat je niet bang maken

We willen je niet op stang jagen. De kans dat er een stroomtekort zal zijn, is klein. Maar denk je erover om cloudgestuurd te werken, neem het afschakelplan dan mee in je berekening. Dat maakt je TCO-berekening eerlijk.

Trouwens, als de stroom uitvalt, schakelt jouw server zich dan netjes uit? En weet je wat er gebeurt als die dat niet doet? Nee? Trek er zelf de stekker uit! Al dan niet permanent.

Jan Van Loock

Toch liever dat wij het voor je doen?

Jan Van Loock
External sales
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!