Veilig in de cloud
Cloud

Veilig in de cloud: better safe than sorry

13/05/2020 - 3 min read

“Wij? Wij werken nu allemaal van thuis.” Dat is waarschijnlijk een zinnetje dat je de laatste weken vaker hoorde. En wellicht ben je er als bedrijf ook versneld mee aan de slag gegaan. Noodgedwongen ... Maar je kon doorwerken en dat was het belangrijkste. Nu die eerste stap gezet is, is het tijd voor de tweede: “Ben je wel veilig bezig?”

Het belang van veilig in de cloud

De twee belangrijkste pijlers van samenwerken, zijn het communiceren en bestanden delen met je collega’s. De kans is reëel dat beide de afgelopen weken in een of andere clouddienst zijn gebeurd. Handig! Iedereen is vlot bereikbaar en heeft steeds de laatste versie van een bestand. Maar heb jij stilgestaan bij het feit dat die bestanden nu toegankelijk zijn geworden eender waar in de wereld? En hoe zit het met je wachtwoord? Heb je al jaren hetzelfde? En gebruik je dat op zowat elke website? Menselijk, maar niet wenselijk.

“Je account veilig achter slot en grendel zetten, is niet altijd even evident.”

Zit jouw account al achter slot en grendel?

Heb je al stilgestaan bij je veiligheid, dan merkte je vast en zeker ook dat er meer bij komt kijken dan je eerst had gedacht. Paswoordmanagers, multi-factor authenticatie … Je account veilig achter slot en grendel zetten, is met andere woorden niet altijd even evident.

We zijn er dan wel allemaal van overtuigd dat een goed doordachte beveiliging belangrijk is, maar gebruiksgemak is dat ook. Niemand vult graag zijn dagen met het bevestigen van zijn identiteit voor apps die hij nodig heeft. Daarom hebben we de perfecte oplossing. Die is veilig én eenvoudig zodat het aangenaam blijft voor iedereen! Ook voor jou.

De 4 domeinen van veiligheid

Een goede beveiliging speelt zich af op enkele verschillende domeinen. Wij vatten ze kort voor je samen:

  1. Identiteit: de beveiliging in je bedrijf staat en valt met jouw identiteit. We moeten weten wie je bent en wat je mag. Bovendien wordt dit regelmatig gecontroleerd. Is er twijfel? Dan moeten we dit kunnen nagaan.
  2. Toestel: op het tweede niveau controleren we of de toestellen waarop je inlogt wel veilig zijn. We kijken of ze voldoen aan de eisen van jouw bedrijf én of ze up-to-date zijn. Dacht je trouwens al aan een antivirussoftware en werkt de encryptie?
  3. Data: bestanden worden gemaakt, gedownload en doorgestuurd. Hoe zorg je ervoor dat er niets schadelijks binnensluipt in de organisatie? Controleren is de boodschap!
  4. Apps: tenslotte nemen we alle apps onder de loep. Met welke apps werk je en wat doe je ermee? Welke rechten hebben ze in de bedrijfsomgeving? De apps zouden dit normaal gezien altijd melden bij de installatie. Maar wees eerlijk: heb jij dat al meegemaakt?

Het goede nieuws is dat we anno 2020 een haalbare oplossing hebben die toegankelijk is voor elk bedrijf: Microsoft 365. Dit pakket biedt een uitstekend antwoord op de beveiligingsuitdagingen over de verschillende domeinen. Da’s bovendien niet wat wij zeggen, maar wat Gartner, een onderzoeks- en adviesbureau voor IT, zegt. Dat bureau zorgt elk jaar voor ‘Magic Quadrants’ voor elk van deze domeinen. Zo’n Quadrant onderscheidt pakketten in IT op basis van de visie achter het product en de slaagkans van de producent. Daarbij scoorde Microsoft over de domeinen bij de beste in de klas! (identiteit, toestelbeheer, toestelbeveiliging, app management, data beveiliging)

 

Conclusie? Werken in de cloud kan veilig én eenvoudig tegelijk met Microsoft 365. Ontdek hoe wij zo’n project aanpakken en ga vandaag nog aan de slag. Wij maken het je daarbij graag gemakkelijk!

Emanuel van der Aalst

jouw beveiliging up-to-date houden?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!