Blog Hardware Lifecycle Management; laptop met recyclage symbool
Business

Hardware lifecycle management: de toekomst van jouw toestel

15/03/2022 - 2 min read

Hardware lifecycle management is een term die alsmaar vaker gebruikt wordt. Maar wat is het juist? Wat heeft het te maken met het milieu? En de belangrijkste vraag: waarom moet jij eraan meedoen?

Lifecycle management, wat is het?

Om je IT optimaal te laten werken, is de rotatie van je hardware relatief hoog. Dit heeft zonder twijfel een enorme impact op het milieu. Daarnaast is er de vraag: “Wat doe ik met mijn oude toestellen bij vervanging?” Wel, hardware lifecycle mangement biedt een antwoord op beide vragen.

Het is een groene aanpak om het ‘leven’ van al je hardware te managen. Kortweg is het de hele cyclus van fabricage, gebruik en eventueel hergebruik van je toestel, met als doel een maximaal rendement uit je toestel te halen en daarbij stil te staan bij de impact op het milieu. Daarnaast speelt de bescherming van je data een belangrijke rol in heel dit verhaal.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er zijn verschillende opties waarvoor je kan kiezen. Deze keuzes worden in de eerste fase gemaakt bij de aanschaf van je nieuw toestel. Zo kan je stilstaan bij leasing, aankoop of de partner waarmee je samenwerkt.

Daarnaast is het belangrijk om je opties te overwegen als je besluit om je oud toestel te vervangen. De mogelijkheden zijn divers:

  • Recyclage door een tweede leven te geven op de tweedehandsmarkt;
  • Hergebruik van de grondstoffen;
  • Schenken aan een goed doel (scholen).

En het goede nieuws? Het is mogelijk voor al je toestellen, van laptops tot routers en zelfs firewalls. Al is het natuurlijk belangrijk dat ze nog bruikbaar zijn.

De voordelen voor jou

Naast het milieu aspect zijn er ook tal van voordelen voor jou. Door te kiezen voor hardware lifecycle management hoef je jezelf geen zorgen te maken met wat er met je toestel op het einde van zijn gebruiksperiode gebeurt. Bovendien bespaart het enorm veel tijd voor jou en jouw medewerkers als je dit proces aan een externe partner toevertrouwt.

Niet te vergeten, is dat je een deel van je geld terugkrijgt door te kiezen voor verkoop indien je toestel nog in degelijke staat is en voldoende waarde heeft. Daarnaast doe je niet enkel goed voor de planeet, maar ook voor je medemens.

Een ander voordeel is dan weer dat je data beschermd blijft. Bij het wegschenken, verkopen of recycleren van je toestel is het cruciaal dat de gegevens op je hardware op een correcte manier gewist worden. We zouden namelijk niet willen dat er confidentiële data van jou of je medewerkers in de verkeerde handen valt. Tot slot krijg je, door te kiezen voor lifecycle management, een data wiping certificaat.

Emanuel van der Aalst

Zelf de voordelen van Hardware lifecycle management ontdekken?

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist / Marketing & Partnerships
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!